Від «гібридної війни» на Донбасі Путін перейшов до «гібридного миру» – експерт

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Путін і далі веде війну, а не грається в АТО, тому результатом стане капітуляція не РФ, а України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, аналізуючи інформацію про те, що бойовики перейшли до прямого штурму в зоні АТО, але Президент та представники ЄС, зокрема Федеріка Могеріні, переконують, що Україна на шляху до миру та затишшя.

«Мінський процес підпорядкований стратегії Кремля і в цьому плані він використовується РФ для закріплення результатів. Головну роль відіграють фронт і бойові дії. Відповідно, Путін може легко маніпулювати ескалацією як засобом тиску на українську сторону та європейців. Це велика больова точка у війні проти України й Заходу. Якщо Путін не матиме реальних успіхів у Сирії, він ескалуватиме події на Донбасі», – вважає Перепелиця.

В реальності, на його думку, Мінські угоди – дипломатичний канал, що покликаний закріплювати реальні успіхи РФ у геополітичній битві із Заходом.

«Мир досягається або капітуляцією, або перемогою. Сьогодні ми маємо «гібридний мир». Зазнавши воєнних поразок під Дебальцевим та Іловайськом, Україна віддала стратегічну ініціативу на фронті російським військам і сепаратистам, оскільки ми відмовляємося від бойових дій. Це якраз нагадує ситуацію, коли б'ють лежачого. РФ це використовує», – пояснює спеціаліст.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє негайно оголосити мобілізацію, якщо ситуація на Донбасі загостритьсяСказано 20 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Це нагадує п'ятирічки у СРСР. Таке враження, що ми намагаємося перевиконати план у тому сенсі, що якомога швидше роззброюємо українські підрозділи на території бойових дій, зазначив Перепелиця.

«І рапортуємо: ми відвели зброю, ми розмінували позиції. Ну тоді давайте взагалі відкриємо шлях для подальшої ескалації бойовиків, послаблюючи свою оборону. Вони ж бачать, що українці підіграють, а це значить, що є можливість експансії», – наголосив воєнний експерт.

На його переконання, противник перебуває у стані війни, а не у стані АТО, й планує всі свої дії, тому штурми зовсім не випадкові.

«Путін і далі веде війну, а не грається в АТО. За таких оставин ми можемо отримати лише капітуляцію України», – резюмував Перепелиця.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Владислав Сурков відсторонений від кураторства проекту «Новоросія», а на його місце призначено Дмитра Козака. За словами Дмитра Тимчука, вміння та досвід Козака потрібні, якщо Москва ставить завдання створити на окупованій території «повноцінне» квазідержавне формування.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: