Від «гібридної війни» на Донбасі Путін перейшов до «гібридного миру» – експерт

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Путін і далі веде війну, а не грається в АТО, тому результатом стане капітуляція не РФ, а України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, аналізуючи інформацію про те, що бойовики перейшли до прямого штурму в зоні АТО, але Президент та представники ЄС, зокрема Федеріка Могеріні, переконують, що Україна на шляху до миру та затишшя.

«Мінський процес підпорядкований стратегії Кремля і в цьому плані він використовується РФ для закріплення результатів. Головну роль відіграють фронт і бойові дії. Відповідно, Путін може легко маніпулювати ескалацією як засобом тиску на українську сторону та європейців. Це велика больова точка у війні проти України й Заходу. Якщо Путін не матиме реальних успіхів у Сирії, він ескалуватиме події на Донбасі», – вважає Перепелиця.

В реальності, на його думку, Мінські угоди – дипломатичний канал, що покликаний закріплювати реальні успіхи РФ у геополітичній битві із Заходом.

«Мир досягається або капітуляцією, або перемогою. Сьогодні ми маємо «гібридний мир». Зазнавши воєнних поразок під Дебальцевим та Іловайськом, Україна віддала стратегічну ініціативу на фронті російським військам і сепаратистам, оскільки ми відмовляємося від бойових дій. Це якраз нагадує ситуацію, коли б'ють лежачого. РФ це використовує», – пояснює спеціаліст.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє негайно оголосити мобілізацію, якщо ситуація на Донбасі загостритьсяСказано 20 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Це нагадує п'ятирічки у СРСР. Таке враження, що ми намагаємося перевиконати план у тому сенсі, що якомога швидше роззброюємо українські підрозділи на території бойових дій, зазначив Перепелиця.

«І рапортуємо: ми відвели зброю, ми розмінували позиції. Ну тоді давайте взагалі відкриємо шлях для подальшої ескалації бойовиків, послаблюючи свою оборону. Вони ж бачать, що українці підіграють, а це значить, що є можливість експансії», – наголосив воєнний експерт.

На його переконання, противник перебуває у стані війни, а не у стані АТО, й планує всі свої дії, тому штурми зовсім не випадкові.

«Путін і далі веде війну, а не грається в АТО. За таких оставин ми можемо отримати лише капітуляцію України», – резюмував Перепелиця.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Владислав Сурков відсторонений від кураторства проекту «Новоросія», а на його місце призначено Дмитра Козака. За словами Дмитра Тимчука, вміння та досвід Козака потрібні, якщо Москва ставить завдання створити на окупованій території «повноцінне» квазідержавне формування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: