Мінекономіки провалить роботу із ЗВТ без підтримки всього уряду – єврокомісар

Читать на русском
Міністерство економічного розвитку й торгівлі не впорається з виконанням угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, якщо це завдання буде покладене лише на одне відомство.

Міністерство економічного розвитку й торгівлі не впорається з виконанням угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, якщо це завдання буде покладене лише на одне відомство.

Про це в інтерв'ю «Європейській правді» розповів європейський комісар з питань політики сусідства Йоганес Ган, передає «Слово і Діло».

«Потрібно розуміти, що наша глибока ЗВТ – це не лише питання мит. Україна має усвідомити, що виконання угоди буде серйозним викликом для країни. Важливий момент: виконання угоди – це робота для багатьох міністерств. А це означає, що неприпустимо, щоб цей процес координувало одне міністерство, воно гарантовано провалить цю роботу. Тому інші також мають брати участь у процесі», – наголосив Ган.

Єврокомісар нагадав, що між Україною та ЄС уже діє угода, що дозволяє вільно експортувати українські товари до ЄС, однак для цього вітчизняному виробнику необхідно серйозно «підтягнутись» до світових стандартів.

«Вам доведеться змінити не сотні – тисячі нормативних та регуляторних актів! У нас нещодавно була зустріч з представниками Молдови. Так от, вони з гордістю розповідали нам, що вже змінили 2 тисячі регуляторних актів у відповідності до ЗВТ, але водночас визнали, що це близько 10% від роботи, яку доведеться зробити!», – розповів Ган про досвід сусідів України, у яких ЗВТ з ЄС запрацювала ще з 2014 року.

На думку європейського чиновника, Україна зараз має унікальний шанс вийти на світовий рівень експортованих товарів, хоча це буде непросто.

Гройсман вважає, що без порушень регламенту ухвалити важливі законопроекти не вдастьсяГлава Верховної Ради України Володимир Гройсман заявив, що, порушуючи регламент парламенту, народним депутатам вдається ухвалити важливі законопроекти.

«Європейські стандарти, як правило, є також світовими стандартами. Тобто щойно ви отримаєте визнання відповідності до європейських стандартів, ви матимете технічну готовність експортувати по всьому світові. А це неймовірно важлива задача, але водночас це – виклик для держави. Ми готові допомогти Україні досягти такої відповідності, ми вже виділили 55 млн євро, які мають бути використані, щоби відкрити по всій країні регіональні офіси для допомоги тим бізнесам, які хочуть експортувати до Євросоюзу, хочуть відповідати стандартам ЄС», – уточнив він.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк порахував, що збитки нашої країни від продовольчого ембарго з боку Росії, яке Кремль планує запровадити у зв'язку із набуттям чинності з 2016 року угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, становитимуть близько 600 млн дол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: