Зона вільної торгівлі: ЄС готовий, а чи готова Україна? Експерт

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст

Україна не відповідає всім стандартам, щоб повноцінно бути учасником зони вільної торгівлі з ЄС.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств, економічний експерт В'ячеслав Биковець, аналізуючи заяву Президента України Петра Порошенка про те, що ЄС готовий до зони вільної торгівлі з Україною з 1 січня 2016 року.

«Україна не готова бути в форматі ЗВТ з ЄС. Ми не відповідаємо всім стандартам та вимогам. Передусім це стосується питань технічного регулювання, дозвільної системи, корупції, роботи митниці, податкової системи. Якщо говорити про імпорт-експорт, то це пов'язано з ПДВ та відшкодуванням ПДВ, що не врегульовано», – пояснює експерт.

Зрозуміло, що бізнес прагне до того, щоб врешті-решт була можливість співпрацювати з євроспільнотою, але, крім прагнення, держава мала забезпечити необхідні умови для цього.

«Іноземні інвестори також передусім хочуть, щоб були вирішені питання захисту власності, повернення ПДВ, корупції. Але вони чують від нас пояснення з аргументами: війна, анексія Криму. Насправді, існує багато питань, які можна вирішити, й війна не є перешкодою», – аналізує Биковець.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє, що угода про ЗВТ між Україною і ЄС за будь-яких обставин набуде чинності з 1 січняСказано 28 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

На його думку, наразі рішення ЄС щодо ЗВТ – певний карт-бланш.

«Все можна виправити, бізнес готовий сприяти тому, щоб відбувалися потрібні процеси, але, на жаль, влада не готова й ми не бачимо відповідних кроків», – резюмував Биковець.

Як відомо, раніше прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк запевняв, що угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС за будь-яких обставин набуде чинності з 1 січня наступного року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: