Які перспективи України в СОТ? Експерт

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Україна має шанс позбутися політичного лобізму та впливу на українські підприємства й бізнес.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи інформацію про те, що Україна приєдналася до угоди СОТ про держзакупівлі.

«Є сподівання, що в соціальних держзакупівлях буде більше публічних, відкритих відносин, аніж підкилимних домовленостей. Можна сказати, що якщо Україна дійсно виконуватиме всі норми, то ця система для українських підприємств стане доступнішою, тому що раніше благами держзакупівель користувалися тлише бізнес-структури, які або напряму представляли владних посадовців, або ж були з ними пов'язані», – розповідає Новак.

Бізнес втрачає інтерес до участі в держзакупівлях – експертЗа три квартали поточного року обсяг фактичних бюджетних витрат на покриття тендерів склав 23%, і за п'ять років це найгірший показник

Тепер, як уточнив експерт, навіть той український бізнес, який не має політичного лобізму, матиме шанси вигравати конкурси та тендери з держзакупівель.

«Щодо експорту, то його збільшення залежить не від не СОТ, не від юридичних чи технічних процедур. Це питання конкурентноздатності вітчизняної продукції на зовнішніх ринках. Будь-який споживач має зараз величезний вибір. Для нас головне, щоб українські товари зараз були конкурентними за ціною та якістю. Тоді перешкод для експорту не буде. Технічні моменти – не той бар'єр, який неможливо подолати будь-якому виробнику», – проаналізував Андрій Новак.

Нагадаємо, раніше заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов заявляв, що угода відкриє Україні доступ до ринків державних закупівель 43 країн, у тому числі США, Канади, Японії, країн Євросоюзу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: