Бізнес втрачає інтерес до участі в держзакупівлях – експерт

Читать на русском

Протягом трьох кварталів минулого року обсяг фактичних бюджетних витрат на покриття тендерів склав 23%, і за п'ять років це найгірший показник. Навіть під час кризи 2009 року він був майже вдвічі більший.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політичних студій та аналітики Гліб Каневський.

«Перша причина зменшення тендерних обсягів – це фінансова заборгованість уряду України за тендерними контрактами, починаючи з 2010 року. У приватного бізнесу немає зараз довіри до бюджетних державних закупівель, особливо до закупівель на місцевому рівні, тому спостерігається негативна тенденція, коли на торги просто ніхто не приходить. Якщо показати цю тенденцію в цифрах, то Центр політичних студій та аналітики проводив моніторинг обсягів закупівель. Наприклад, в Чернігівській області восени цифра нереалізованих закупівель склала 30%. У Миколаївській області – до 40%, а у Дніпропетровській – 40%. За три квартали поточного року обсяг фактичних бюджетних витрат на покриття тендерів склав 23% від загального обсягу. За п'ять років це найгірший показник, навіть під час кризи 2009 року він був майже вдвічі більший (39%)», – аналізує експерт.

За словами Каневського, ще однією причиною зниження тендерних закупівель є окуповані території Криму, Луганська та Донецька область, на яких зосереджені значні підприємства, які проводили великі обсяги державних закупівель. Наприклад, «Чорноморнафтогаз» на території АР Крим, державні шахти в Донецькій та Луганській областях.

«Третя причина –  загально-економічного характеру, – безумовно це криза. В Україні другий рік поспіль спостерігається спад економіки. В 2014 року стан дійшов критичної точки, тому це різко негативно позначається й на іфраструктурній схемі державних закупівель», – пояснив Каневський.

Крім того, загальний обсяг держзакупівель за укладеними договорами склав 92,9 млн грн, за результатами 9 місяців поточного року. Фактично це рівень 2009 року, коли світова фінансово-економічна криза найболючіше вдарила саме по Україні (відповідний показник 2009-го –  79,1 млрд грн). 

Щодо перспектив на 2015 рік, то експерт висловив певні застереження, які стосуються уряду.

«Наразі є необхідність термінового погашення боргів за попередні роки з підрядниками. Також уряд має почати залучати бізнес інших держав, для того, щоб збільшувати конкуренцію», — підсумував Каневський.

Читайте також: Яценюк розповів, куди зникають гроші, отримані від МВФ

Нагадаємо, в середині 2012 року правляча більшість Верховної Ради дозволилf держпідприємствам не публікувати дані про свої закупівлі, проведених за так звані «власні кошти». Це призвело до різкого падіння тендерних закупівель – з 520 млрд гривень в 2012 році до 204 млрд гривень в 2013 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: