Боротьба з корупцією: держзакупівлі в Україні стануть прозорими

Читать на русском
Верховна Рада України ухвалила закон №2087а про приведення держзакупівель до міжнародних стандартів. Метою ухвалення документа в першу чергу є значне зниження корупції.

У середині вересня Верховна Рада України ухвалила законопроект, який має побороти корупцію в українських міністерствах і держкомпаніях. Мова йде про закон, який приводить державні закупівлі у відповідність з міжнародними стандартами. Урядовий законопроект підтримав 251 народний депутат.

Навіщо закон?

На держзакупівлях Україна втрачає 50 млрд грн щорічноМіністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус заявив, що Україна на державних закупівлях щороку втрачає 20% від загальної суми.

«Протягом дуже короткого періоду часу ми можемо забезпечити економію, за попередніми розрахунками, до 50 мільярдів потрібних державі коштів», – сказав Президент України Петро Порошенко, підписуючи закон. За підрахунками Мінекономрозвитку, на даний момент збитки від корупції та неефективного використання коштів складають близько 20% від річного обсягу закупівель. А це близько 250 млрд гривень на рік. Тобто 50 млрд гривень українські платники податків віддають в нікуди. Вражає? Експерти відзначають, що близько половини з цієї суми – умисна й пряма корупція. Друга половина – надмірне витрачання коштів у зв'язку із законодавчою недосконалістю проведення тендерів.

По суті, ухвалений документ має вирішити відразу кілька основних проблем: ліквідувати корупцію в держзакупівлях, спростити участь у тендерах і створити повну і прозору електронну базу конкурсів. Для забезпечення цієї прозорості в МЕРТ пропонують надати громадськості доступ, щоб контролювати держзакупівлі, а також провести дерегуляцію тендерів і централізувати численні тендерні комісії.

Що нового?

В принципі, всі зміни в законодавстві можна розділити на три головні складові. По-перше, документом пропонуються антикорупційні інструменти. По-друге, закон передбачає дерегуляцію та спрощення доступу бізнесу до держзакупівель. І по-третє, за допомогою нового законодавства українські норми держзакупівель будуть відповідати міжнародним стандартам (WTO GPA, Всесвітньої організації торгівлі). Це означає, що Україна стане ще привабливішою для іноземних інвестицій.

Новий документ обіцяє обов'язкову перевірку кінцевих бенефіціарів компаній-учасників, обов'язкову демонстрацію інформації про ціну при розкритті пропозицій, і, що важливо, публікацію всіх протоколів оцінки пропозицій на веб-порталі. Всі ці антикорупційні нововведення допоможуть як громадськості, так і прокуратурі відстежувати правильність і чесність у проведенні конкурсів на державні закупівлі. А розкриття кінцевих вигодонабувачів хоч і можна обійти, все-таки дозволить Україні отримати доступ на ринок держзакупівель 48 країн світу.

Верховна Рада мінімізувала корупцію в держзакупівляхВерховна Рада України зробила ще один крок у боротьбі з корупцією і ухвалила законопроект №2087а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів про державні закупівлі».

Щодо нововведень для учасників тендерів, то вони нарешті зможуть звернутися до замовника за детальним роз'ясненням причин його дискваліфікації або відхилення пропозиції. Більше того, вводиться право виправлення формальних помилок. Такий крок дозволить мінімізувати або навіть ліквідувати позбавлення права участі та виграшу компаній, які пропонують кращі умови, тільки через те що, наприклад, не пронумеровані сторінки або не вистачає десь якоїсь печатки.

Не допускається блокування держзакупівель шляхом подання позову до суду і відкриття судового провадження. Спрощується участь у процедурах закупівлі та вводиться принцип посткваліфікаціі. Тобто всі необхідні довідки та документи надає лише переможець конкурсу. І навіть від учасника-переможця тендеру замовник не має права вимагати ті довідки, які він може сам отримати з відкритих реєстрів.

В цілому, вже зараз можна очікувати певного ажіотажу на ринку держзакупівель в Україні. Адже раніше через складність участі в тендерах багато підприємств відмовляли собі у конкурсах. Зараз же, при проведенні дерегуляційних процедур, і тим більше після введення принципу посткваліфікаціі, ця сфера має стати вигідною та конкурентною.

Але не варто говорити, що в законодавстві все так добре, як здається на перший погляд. Експерти відзначають, що в законі все-таки залишаються лазівки для спекуляцій. Наприклад, одна зі статей закону говорить, що учасникам тендерів буде видаватися документ про участь. І отримання цієї довідки, як побоюються громадські працівники, може стати черговою корупційною схемою.

Реакція на подію

Окрім експертів, позитивно оцінив зміни до тендерного законодавства і Президент України Петро Порошенко. За його словами, сьогодні створюється абсолютно унікальний механізм, який дозволяє негайно отримувати вже практичні результати боротьби з корупцією.

Бізнес втрачає інтерес до участі в держзакупівлях – експертЗа три квартали поточного року обсяг фактичних бюджетних витрат на покриття тендерів склав 23%, і за п'ять років це найгірший показник

На думку Глави держави, новий закон допоможе змінити всю систему. У сфері держзакупівель працювало 25 тисяч тендерних комітетів, які не сприяли економії – збитки сягали 135 млн гривень на день. «Ми зараз, нарешті, зможемо застосовувати ту систему, яка забезпечує абсолютно відкриту процедуру, яка створює можливості ефективної системи закупівель, за якими можна стежити і які можна контролювати з будь-якого місця», – сказав Президент.

Фахівці стверджують, що ухвалене законодавство повністю змінює систему проведення державних торгів. Зараз всі торги відбуватимуться в електронному форматі, тобто прозоро і в Інтернеті. Але для цього необхідно ухвалити ще один документ, вже поданий МЕРТ. Крім того, як відзначають представники громадськості, український бізнес зможе брати участь у державних тендерах США, Кореї, Тайваню, Сінгапуру, Гонконгу чи Канади. Для України відкриється ринок іноземних держзакупівель обсягом 1,7 трлн доларів.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: