Експерт: СОТ вимагає від України скасувати мито на імпортні товари

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Більшість країн розуміють, що Україна знаходиться в складній ситуації, і готові на певні поступки, але при цьому Україна не виконує своїх зобовязань, як член Світової організації торгівлі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що Україна скасовує додатковий імпортний збір з 2016 року.

«Скасування імпортного збору повязано з тим, що його введення з самого початку було проблематичним з точки зору того, що Україна є частиною Всесвітньої торгівельної організації і з нею це рішення від початку узгоджено не було. Україна не направила до СОТ відповідне розпорядження до того, як запровадити цей збір. СОТ дійсно може дозволити тимчасові обмеження на імпорт для стабілізації балансу, але для цього це по-перше потребує обговорення, а по-друге — це має бути тимчасово», — розповідає аналітик.

Продовжуючи, економіст зазначив, що наразі СОТ вимагає, щоб ті тарифи, які збираються на якусь частину продукції, не призводили до дискримінації певних виробників.

«Більшість країн розуміють, що Україна в складній ситуації, але також розуміють, що якщо Україна не виконує зобвязань, як член СОТ, то треба почати запроваджувати певні обмеження щодо України. У такому випадку український експорт буде страждати. Отже ті додаткові кошти, які переходять від цього імпортного мита — не такі значні, щоб ризикувати падінням експорту та мати проблеми з СОТ. Саме тому зараз Україні краще позбутися імпортного мита», — пояснює Олександр Жолудь.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Верховна Рада ввела додатковий імпортний збір 5% і 10%. Додатковий імпортний збір ввели як особливий вид мита в розумінні Митного кодексу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: