Профільний комітет ВР хоче дозволити трансплантологам вилучати органи померлих без згоди

Читать на русском
Парламентський комітет з питань охорони здоров'я підтримав та направив на розгляд у сесійній залі законопроект №2386а-1, яким передбачається презумпція згоди хворого на трансплантацію його органів після смерті.

Парламентський комітет з питань охорони здоров'я підтримав та направив на розгляд у сесійній залі законопроект №2386а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров'я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини», яким передбачається презумпція згоди хворого на трансплантацію його органів після смерті.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу «Блоку Петра Порошенка».

У політичній силі наголошують, що на розгляд комітету також був запропонований альтернативний законопроект, зареєстрований у комітеті за авторства Ольги Богомолець.

«На сьогодні ситуація в Україні є такою, що презумпція згоди може призвести до зловживань. За сьогоднішніх умов не можна виключати ситуацію, коли у лікаря буде спокуса вчинити неправильну дію, і замість того, щоб врятувати життя – це життя не рятувати, а отримати матеріал для трансплантації», – констатувала вона.

Однак у результаті дискусій депутати ухвалили компромічне рішення – подати до розгяду в сесійній залі проект закону №2386а-1, що передбачає презумпцію згоди, однак продовжити обговорення законопроекту між I та II парламентськими читаннями.

Презумпція згоди означає, що, якщо людина за життя не надасть письмової незгоди на трансплантацію своїх органів, лікарі матимуть право вилучити необхідні органи після смерті.

Нагадаємо, раніше Ольга Богомолець звинуватила Кабінет міністрів у саботажі реформи охорони здоров'я. Пізніше вона також заявила, що міністр охорони здоров'я Олександ Квіташвілі за реформою МОЗу приховує механізм банкрутства державних лікувальних закладів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: