Квіташвілі: регіони недоотримують від МОЗ 40% фінансування

Читать на русском
Міністр охорони здоров'я України визнав, що рівень недофінансування медицини в регіонах фактично становить 40%.

Міністр охорони здоров'я України визнав, що рівень недофінансування медицини в регіонах фактично становить 40%.

Про це Олександр Квіташвілі розповів «Слову і Ділу», коментуючи катастрофічну ситуацію із забезпеченням медичних закладів у регіонах.

При цьому, міністр підкреслив, що основна проблема – не в нестачі фінансування, а в неправильному розподілі коштів.

«Сьогодні по субвенціях, які йдуть в області, ми недоплачуємо 40% потреби. Але я і група експертів-фінансистів, які працюють зі мною, вважаємо, що це не через те, що мало грошей ми витрачаємо на медицину, а просто неправильно їх розподіляємо, неправильно вони йдуть у мережу», – заявив Квіташвілі.

МОЗ: 70% коштів на охорону здоров'я йде на утримання медзакладівВ рамках стратегії реформування системи охорони здоров'я утримання будівель медичних закладів має відбуватися через місцеві бюджети.

Як приклад глава МОЗ навів ситуацію з підтримкою інфраструктури та забезпеченням ліжкомісць у лікарнях. За його інформацією, в Україні приблизно 40 млн кв. м будівель різних медичних установ, і основна частина коштів йде саме на підтримку цієї інфраструктури. Крім того, наша країна оплачує в 3 рази більше ліжкомісць на душу населення, ніж це прийнято в Європі, каже міністр.

«В Україні кількість ліжок на душу населення в 3 рази більша, ніж середній показник Європи. І середній час перебування в лікарні в 2,5 рази довший. Це дуже погані цифри, вони показують, що або технологічно країна взагалі не розвинена... або є фінансовий інтерес показати, що ці ліжка потрібні, щоб отримати більше грошей», – зазначив Квіташвілі.

Про те, що витрати на медицину повинні бути більш оптимізованими, говорить і приклад західних країн, у тому числі США, де на систему охорони здоров'я йде найбільший у світі відсоток ВВП, а покриття населення медичними послугами надзвичайно низьке (якщо не брати до уваги розпочату американським президентом програму Obama Care).

«Україна витрачає дуже великий відсоток ВВП на медицину, а ефект нульовий. Америка витрачає найбільший відсоток ВВП у світі, і у них найгірше покриття людей послугами. Ми цього не хочемо. Ми хочемо максимізувати ефективність наших витрат. Тому треба міняти систему фінансування», – констатував міністр.

Нагадаємо, Олександр Квіташвілі написав заяву про відставку з посади міністра охорони здоров'я України ще в липні, не чекаючи результатів перевірки діяльності МОЗ. Однак дотепер парламент не прийняв його відставку.

Плохо работаем или плохо воруем? Квиташвили о реформах в сфере здравоохраненияNewsOne

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: