Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Богомолець запевнила, що при кожному закладі охорони здоров’я будуть створені спеціалізовані відділення трансплантології

5 серпня 2015 року народний депутат України Ольга Богомолець запевнила, що при кожному закладі охорони здоров’я, акредитованому центральним органом виконавчої влади, що здійснює політику в сфері охорони здоров’я, будуть створені спеціалізовані відділення трансплантології за міжнародними стандартами. Нагадаємо, 4 серпня 2015 року народний депутата України Ольга Богомолець подала до Верховної Ради "Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров'я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині" № 2386а-1.
Не виконано
Сказано 5 серпня 2015 р.

Джерело

  • http://solydarnist.org/?p=32812
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=56231
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=56231
  • http://ua.censor.net.ua/video_news/399978/suprun_ya_osobysto_dokladu_vsih_zusyl_schob_zakon_pro_transplantatsiyu_uhvalyly_yaknayishvydshe_video
  • http://nv.ua/ukr/opinion/bogomolets/shans-na-zhittja-114571.html
  • http://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenpog/show/6673.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_arh_golos?g_id=2204208&n_skl=8
  • http://bogomolets.com/ua/news/2254-zakonoproekt-9461-d-prijnyato

Результат

21 квітня 2016 року в першому читанні було прийнято проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров'я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині" . Законопроект дозволяє трансплантацію органів померлих громадян України, базуючись на презумпції незгоди. (№2386а-1).Зараз законопроект готується до другого читання.

19 липня 2016 року на інтерв'ю Ольга Богомолець розповіла про умови трансплантації в Україні: створена комісія, яка вивчає і готує на комітет зміни, які потрібно зробити для того, щоб українські відділення почали робити трансплантацію.Народний депутат виявила пропозицію, що трансплантація має бути за “презумпцією згоди” і друга пропозиція, що вона має бути за “презумпцією незгоди ”.

1 серпня 2016 року в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що буде ініціювати якнайшвидше ухвалення закону про трансплантацію.

( відео 00: 42).

У 2017 році на Погоджувальній раді Ольга Богомолець закликала парламентарів проголосувати за законопроект трансплантології №2386.

28 лютого 2019 року Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині (№9461-д), ініціатором якого є народний депутат Ольга Богомолець. Метою законопроекту є подолання критичної ситуації, що наразі існує в сфері трансплантації та пов’язаної з нею діяльності в умовах правового вакууму, який виник через несвоєчасну розробку та затвердження органами виконавчої влади підзаконних нормативно-правових актів, необхідних для реалізації Закону № 2427 та через відсутність ЄДІСТ, а також приведення національного законодавства у відповідність з міжнародними актами у сфері трансплантації.

Як зазначає народний депутат на своєму офіційному сайті, що лікарі отримали можливість ще рік проводити операції без реєстру, поки МОЗ буде його створювати. Згоду на посмертне донорство від родичів загиблих поки що отримуватимуть сімейні лікарі, а перелік донорів кісткового мозку від близьких родичів розширено.

Проте даний законопроект не передбачає створення спеціалізованих відділень трансплантології при кожному закладі охорони здоров’я. Обіцянка отримує статус "Не виконано".