«Правий сектор» після Яроша: що буде з рухом? Експерти

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

«Правий сектор» був штучним утворенням від самого початку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Яблонський, аналізуючи інформацію про те, що Дмитро Ярош склав повноваження лідера «Правого сектору».

«Правий сектор» виявився не таким впливовим, як багато хто собі уявляв. Можливо, через те, що він не здобув такої підтримки, на яку розраховував. Деяка частина «ПС» вирішила робити щось інше. Це не настільки вже впливова організація, якою її звикли уявляти з часів Майдану. Самоусунення Яроша виглядає як реакція на поразку», – вважає політолог.

За його словами, якщо Ярош отримає зараз підтримку «сильних цього світу», то продовжуватиме активну політичну діяльність, якщо ні – цей рух приречений до маргіналізації.

20 батальйонів Яроша: з кого складається «Правий сектор»«Правий сектор», що вже тиждень не сходить з перших шпальт вітчизняної преси, схоже, перетворився зі «страшилки» російської пропаганди на реальну проблему для влади та правоохоронних органів в Україні.

Водночас політолог Валерій Димов переконаний, що є як об'єктивні процеси, так і суб'єктивні, що викликали таке рішення.

«Ті люди, які допомагали «Правому сектору» в його діяльності, очевидно поставили на інших політичних гравців. Це не могло не мати наслідків всередині «ПС», – відзначив Димов.

На його думку, те, що Ярош відійшов від «Правого сектору», свідчить про те, що організація буде розпорошена між іншими політичними силами.

«Напівполітичні утворення намагатимуться знайти собі інші «політичні парасольки» і єдиної політсили не буде. Хоча це вже свого роду бренд. І якби хтось зміг зайняти цю нішу й узяти цей бренд, то це могло би мати перспективи. Але для цього потрібна не менша харизма, ніж у Яроша. Феномен Берези, який був пов'язаний з «Правим сектором», показує, що сюрпризи можливі, але грати в довгу буде дуже складно», – проаналізував Валерій Димов.

Зазначимо, що системою народного контролю «Слово і Діло» зафіксовано всього 23 обіцянки Дмитра Яроша, більшість з яких (13) він виконав, що складає 57% рейтингу його відповідальності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: