Чи не зашкодить блокада Криму Україні більше, ніж окупантам? Експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

У випадку з Кримом наші економічні втрати виправдані економічними та політичними втратами РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що внаслідок блокади Криму за 1,5 місяця Україна недоотримала $ 1 млрд.

«Звичайно, будь-які обмеження в торгівлі — це програш для обох учасників такого обміну, тобто як для продавця, так і для покупця. З точки зору економіки, не має бути обмежень. Але те, що ми маємо станом на сьогодні з Кримом — не питання економіки, а питання виключно політики. Так, економічно ми зазнаємо втрат, але вони зазнають більше. Насамперед, територія окупована й потрібно виходити не з того, як налагодити торгівлю. Питання у створенні більших проблем для окупанта, навіть якщо це погіршує нашу ситуацію», — вважає аналітик.

«Голодний» Крим: що дасть Україні блокада півострова?20 вересня о 12:00 на адміністративному кордоні з Кримом з боку материкової частини України розпочалася безстрокова акція з блокування фур і вантажівок.

Частина тих вантажів, що поставлялися в Крим, далі вивозилися на материкову частину РФ і це була контрабанда. Відповідно, зупинка такої контрабанди призвела до збільшення цін у РФ.

«Потрібно розуміти, що ті товари, які не поставили до Криму, не зникли, їх не викинули, а продали в Україні, скоріш за все», — пояснив Олександр Жолудь.

Як зазначив економіст Олександр Савченко, заборона на імпорт російських товарів завдала би РФ в 20 разів більше шкоди, ніж блокада.

«Якщо Україна взагалі закриє кордон, то блокада може тривати кілька років. Але це не зовсім реальна блокада, тому що під час блокади населення блокується від засобів існування. Просто ринки в Криму займе хтось інший. Наприклад, ввозитимуть молдавську продукцію. Так, це буде дорожче приблизно на 20%. Це єдиний вагомий мінус», — розповідає він.

Нагадаємо, що блокада Криму почалася 20 вересня нинішнього року. Після продуктової блокади Рефат Чубаров вже кілька разів заявляв про енергетичну блокаду.

Також голова Меджлісу запевняє, що Росія піде з Криму раніше, ніж того хотіли б у Кремлі.

Подивитися всі обіцянки народного депутата Рефата Чубарова можна тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: