Півострів виживання: чим обернеться блокада Криму? Експерт

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Внаслідок блокади Криму Україна буде оголошена очевидним ворогом.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, аналізуючи інформацію про те, що голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив про початок блокади Криму з 20 вересня.

«Потрібно розуміти, що тиск чинитиметься на населення Криму. З точки зору економіки Криму, варто очікувати збільшення цін на продовольчу групу. Фактично, рівень конкуренції там забезпечувався за рахунок напівлегального ввезення продуктів харчування з боку України. Зараз цей канал буде відтято, що означає збільшення цін і те, що Кремль змушений буде вирішувати питання, пов'язані не лише з поставкою продуктів харчування, а й з регулюванням цінової політики. Але регулювання цін на продовольчу групу завжди призводить до одного – дефіциту», – розповідає Устенко.

Негайними також, на його думку, будуть соціальні наслідки. Не потрібно забувати, що йдеться про територію анексовану РФ, і за підтримки колосальної пропагандистської машини, яка там працює, очевидним ворогом буде оголошена Україна.

Власник кримськотатарського каналу ATR розповів, як будуть блокувати КримБлизько 10 тисяч осіб, які переїхали з Криму на територію материкової України, будуть задіяні в блокуванні адміністративного кордону з півостровом.

«Цей жест як наслідок соціальний викличе невдоволення діями української влади. Це буде дуже серйозно підтримано їхньою пропагандистською машиною. Потрібно бути готовими до того, що кримчанам не буде нічого витлумачено, як нам би хотілося. Хоча ідея Чубарова полягає в тому, що невдоволення буде спрямовано на Москву. Ні! В даному разі за допомогою пропагандистської машини невдоволення впаде на Київ», – аналізує експерт.

Якщо ініціатива надходить від кримськотатарського населення, то не завадило б при цьому такі економічні кроки підкріпити більш активним розкручуванням української пропагандистської машини, особливо щодо активізації будь-яких можливих каналів поширення інформації з боку кримчан, аж до «сарафанного радіо».

«Потрібно також розуміти, що ці дії можуть призвести до активізації діяльності спецслужб РФ на території Криму, тому що будь-яке невдоволення в тоталітарних державах швидко придушується», – резюмував Олег Устенко.

Нагадаємо, раніше глава Меджлісу Рефат Чубаров вже заявляв, що представники кримських татар блокуватимуть пропускні пункти на в'їзді до Криму з материкової України, щоб перешкодити потраплянню української продукції на півострів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: