Щоб дотримати слова щодо вугільного комплексу в Олександрії, Кузьменку треба знайти 16 млн людям на зарплати

Читать на русском
Заборгованість перед працівниками підприємств на базі Олександрійського буровугільного комплексу наразі складає близько 16 мільйонів гривень.

Заборгованість перед працівниками підприємств на базі Олександрійського буровугільного комплексу наразі складає близько 16 мільйонів гривень.

Про це в ході зустрічі з активістами «Слова і Діла» повідомив голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко, коментуючи виконання власної обіцянки про те, що обласна влада буде відроджувати цей комплекс.

Як стверджує Кузьменко, ДХК «Олександріявугілля» працювало як державне підприємство до 2004 року. «У 2004 році державою було ухвалене рішення передати його в приватні руки. З 2004 по 2009 роки там працювали орендодавці, які мають певне відношення до Костянтина Жеваго. Там добувалося вугілля, яке йому було потрібно для ГОКа в Полтавській області. Але в 2009 році була перша хвиля економічної кризи, внаслідок чого діяльність була призупинена, і того ж року накопичена значна частина заборгованості із заробітної плати перед працівниками», – розповідає Кузьменко.

За його слоами, на сьогоднішній день область має там близько 16 мільйонів гривень заборгованості перед людьми.

«Маємо заборгованість перед Пенсійним фондом. Крім того, сьогодні там працює фіскальна служба, ліквідатор, оскільки підприємство – банкрут. Відповідно проводяться певні заходи, щоб реалізувати державне майно, отримати кошти й розрахуватися з людьми. Але наше завдання насправді просте. Окрім того, щоб закрити заборгованість із заробітної плати, нам потрібно ще й знайти інвестора, який буде зацікавленй у тому, щоб ті 50-70 мільйонів тонн вугілля, які є на Костянтинівському розрізі, можна було б використовувати як сировину для виробництва», – аргументував свою позицію очільник області.

І в даному напрямку, за його словами, є два варіанти розвитку подій. «З одного боку – це все той же Костянтин Жеваго та його підприємство, яке потребує енергії на Комсомольський ГОК. З іншого боку – у нас є багато українських обленерго, які говорять про недостатність електроенергії на українському ринку. Відтак, знаю, що у планах окремих обленерго – залучення китайського кредиту, до того ж, як фінансового, так і кредиту обладнання для того, щоб відновити видобуток, побудувати електростанцію на 350 мегават», – констатував Кузьменко.

А тому, за словами голови облдержадміністрації, стратегічно й тактично перспектива Олександрійського буровугільного комплексу полягає не в бажанні влади чи губернатора, а в першу чергу – інтересі бізнесу, для якого використання цього ресурсу є й економічно, і логічно виправданим.

Роль влади на цьому етапі, як стверджує Кузьменко, в дозвільному, регуляторному чи адміністративному сприянні інвесторам, які готові будуть вкладати фінанси та взяти на себе низку соціальних зобов'язань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: