Казахський ринок може стати для України альтернативою російському – експерт

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Залучення Казахстану до співпраці з Україною – це відтягування його від російського ринку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський, аналізуючи перспективи виходу України на казахський ринок.

«Для України зараз важливий будь-який ринок, де можна продавати свою продукцію. Казахський ринок нам важливий з декількох причин. По-перше, він також походить з Радянського Союзу, тому схожі й стандарти, ті вимоги, які висуваються до якості продукції, в тому числі й енергетичного обладнання, а воно дуже важке для розробки й впровадження. Тому на казахський ринок нам буде легше вийти й він є альтернативою російському», – пояснює Несходовський.

Другим важливим аспектом експерт назвав високу платоспроможність казахського ринку.

«Завдяки вигідній ситуації на світових ринках енергоресурсів та відсутності інших витрат, як у РФ, наприклад, на ведення війни, у них накопичена достатня фінансова спроможність аби купувати нашу продукцію», – проаналізував він.

Крім того, залучення Казахстану до співпраці з Україною – це відтягування його від російського ринку. Зараз вони є конкурентами, але якщо казахи перейдуть на наш бік, це дозволить нам іще й у такому аспекті послабити позиції РФ у пострадянському просторі.

Звичайно, казахський ринок не настільки потужний, як російський, і перекрити повністю його не зможе, але частково це матиме позитивний вплив, особливо на обсяги реалізації машинобудування.

Зазначимо, що 9 жовтня триває другий день візиту Президента України Петра Порошенка до Казахстану.

Як відомо, Петро Порошенко та Нурсултан Назарбаєв обговорили економічне співробітництво, співпрацю у вугільній галузі, а також ситуацію на Донбасі й хід процесу реалізації Мінських угод.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: