Поки Яценюк у США обіцяє інвестиції, великі компанії йдуть з ринку України – експерт

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Зараз згортається багато проектів, і нафтокомпанії знижують інвестиційні програми на 30%.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, аналізуючи інформацію про те, що одна зі світових компаній Chevron припиняє свою діяльність в Україні.

«Вихід Chevron першочергово пов'язаний із здешевленням цін на нафту та газ. Зважаючи на ціну газу 450 доларів з податками, а то й до 500 доларів, висока ймовірність, що видобуток традиційного газу на Олеській площі буде нерентабельним. Кілька років тому Chevron вийшов з подібного проекту в Польщі, тому що Польща не показала очікуваних результатів. Зараз багато великих гравців йдуть з ринку», – розповідає експерт.

За його словами, згортається багато проектів, і нафтокомпанії знижують інвестиційні програми на 30% і більше. На жаль, Україна ніколи не належала до стратегічних проектів.

«Chevron також називав однією з причин складність роботи з органами контролю. Але ціни – важливіший фактор. Ставицький навряд чи причетний до цього рішення. Він уже рік як покинув територію нашої країни, а договори підписувалися через Льовочкіна, він був головним контрагентом, тому тоді так швидко Chevron зайшов в Україну. Shell, скоріш за все, спіткає така ж доля. Дуже символічно, що все це сталося під час поїздки Яценюка до США, де він розповідає про притоки інвестицій», – аналізує фахівець.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"

Відзначимо, що прем'єр-міністр, перебуваючи у Вашингтоні, заявив, що існують домовленості з провідними нафтогазовими компаніями, а під час зустрічі з американською нафтогазовою компанією Frontera сторони обговорили питання співпраці у сфері розвідки та розробки нафти і газу в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: