Посадою віце-прем'єра з енергетики Яценюк зможе лише умовно послабити Демчишина – експерт

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Прем'єр-міністр буде боротися за те, щоб кандидат на посаду віце-прем'єра з енергетики та промисловості був з його команди.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики, член комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима, аналізуючи інформацію про те, що уряд просить парламентську коаліцію запровадити посаду віце-прем'єра з енергетики та промисловості.

«Як показує досвід, нічого хорошого для реформ через запровадження додаткових посад, таких, як віце-прем'єр, ніколи не виходило. Хтось хоче умовно послабити вплив міністра енергетики посадою віце-прем'єра або зрівняти важелі впливу. Тому що, якщо міністр – кандидатура Порошенка, то Яценюк буде добиватися, щоб віце-прем'єр був з його команди», – розповідає Олександр Гудима.

На його переконання, достатньо мати класичних трьох віце-прем'єрів, тому що є парламентська коаліція, яка має більшість голосів.

«Тому не варто ускладнювати і без того не найкращу структуру уряду ще й посадами віце-прем'єрів. Ні до чого це не призведе», – впевнений спеціаліст.

За його словами, коли йдеться про боротьбу Яценюка й Порошенка, то не варто забувати про тих, хто захопив колосальні шматки енергетичної сфери – Ахметова, Коломойського та Григоришина.

«Наприклад, зараз у нас на приватних бензозаправках, скажімо, Коломойського різниця з іншими – близько 3 гривень. Це однозначно не ринкова економіка. «Укрнафта» та Коломойський ще неодноразово ставитимуть палиці в колеса уряду», – зазначив Гудима.

Зараз, на його думку, все залежить від того, як побудована вертикаль. Не виглядає, що вона в нас одноособова.

Яценюк звинуватив Демчишина у зриві підготовки до опалювального сезонуПрем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Міністерство вугільної промисловості та енергетики зриває підготовку до осінньо-зимового періоду.

«Якщо згадати часи Януковича, то всі рішення приймалися не в кабінеті Азарова. Де б не був Бойко, він був всюди ключовим гравцем. Зараз у нас такої людини немає. Однозначно, міністр Демчишин не є сильною фігурою. Де вони знайдуть сьогодні сильного віце-прем'єра, який стане компромісним? Тоді вже краще звільнити Демчишина й призначити нового міністра», – розмірковує Олександр Гудима.

Підсумовуючи, він сказав, що не можна слабкого Демчишина доповнювати таким же слабким віце-прем'єром. Вощевський іноді виконував цю роль, але він був настільки далеким від енергетики, що його заяви звучали дико.

«Все залежить зараз не від більшості чи опозиції, а від двох осіб», – резюмував він.

Як відомо, раніше Арсеній Яценюк звинуватив Володимира Демчишина у зриві підготовки до опалювального сезону. У Верховній Раді депутати навіть ініціювали збір підписів за відставку чиновника, але сам Демчишин запевняє, що в України достатньо ресурсів для проходження зими та переконаний, що кадрові відставки його не стосуватимуться.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: