Перед виходом з України РФ може спробувати вдарити по Маріуполю чи Краматорську – експерт

Читать на русском
Андрій Яременкополітичний експерт

Перед своїм виходом з України РФ гучно грюкатиме дверима у вигляді можливих наступів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Андрій Яременко, аналізуючи повідомлення про те, що «нормандська четвірка» готова перейти до «плану Мореля».

«Перемир'я використовується для підсилення та перегрупування. Це абсолютно точно, така логіка дій», – констатував експерт.

Щодо виборів експерт відзначив, що проблема не в тому, за яким законом проводитимуться вибори, а в тому, що потрібно розуміти, з ким ми можемо там говорити й хто є представником Донбасу. Тому потрібно, щоб вибори пройшли за якоюсь зрозумілою процедурою.

Через неспроможність утримання бойовиків РФ починає згортати кампанію на Донбасі – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що так звана «Республіканська гвардія ДНР» розформовується.

«Важливо тільки те, щоб можна було проголосувати, проконтролювати свободу вибору. Бойовики цього не забезпечать, а якщо не буде спостерігачів, ніхто в чесність виборів не повірить. Таким чином, нормальних легітимних виборів без міжнародних спостерігачів та України там бути не може. Але для того, щоб вони були, там не має бути бойовиків», – пояснює експерт.

Також експерт припустив, що масштабної ескалації не буде, але перед своїм виходом РФ гучно грюкатиме дверима. Це може проявитися в намаганні захопити Маріуполь чи прорватись до Краматорська.

«Але це вже буде кінець історії, тому що повноцінної війни на два фронти РФ не витримає. В Сирії вони сильно зав'язнуть і нікуди звідти не подінуться», – розмірковує аналітик.

Також він уточнив, що зараз слід розуміти, хто втрачає більше. Якщо Мінські угоди не виконуватимуться до кінця року, ввімкнуться додаткові санкції.

«Відповідно, це удар по економіці. Для України зараз максимально поганим варіантом є швидке повернення контролю над окупованими територіями, тому що зима, розгромлена інфраструктура, грошей нема, потрібно буде брати з Бюджету чи залазити в кредити, які невідомо чи дадуть. Проблем буде багато. Повертати ці території точно потрібно, але краще навесні. Для РФ, відповідно, все навпаки», – вважає Яременко.

«Переговорні сильні позиції зараз на боці України, а в мистецтві дипломатії Президент має досягнення», – резюмував він.

Як відомо, лідери «нормандської четвірки» сьогодні проведуть зустріч у Парижі. Відомо, що відьудуться обговорення виборів на Донбасі, відведення військ та виконання Мінських домовленостей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: