Перенесення виборів у псевдореспубліках на Донбасі ще не означає поступок РФ – експерт

Читать на русском
Володимир Гройсман

За вибори на Донбасі врозріз з українськими законами Росія може отримати нові санкції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог Тарас Загородній, аналізуючи інформацію про те, що в «ДНР» і «ЛНР» мають намір провести місцеві вибори на вже не восени, а 21 лютого 2016 року.

«Рішення перенести вибори ніяк не пов'язано з санкціями, і вже тим більше не може бути й мови про поступки. Було чітко сказано, що вибори мають відбуватися за українським законодавством. Вибори призначені у нас на 25 жовтня у всіх регіонах країни. Це перше. Другий момент: немає передачі контролю над кордоном, немає виведення російських військ, і будь-які інші терміни призначення виборів вважаються відхиленням від Мінських угод», – пояснив він.

Тому, на його думку, будуть додаткові санкції щодо Росії, щоб показати, що вона не виконує свої зобов'язання в рамках Мінська-2.

«Наші західні партнери чітко сказали: все за українським законодавством. З точки зору права, якщо говорити про практичну частину, має працювати кожна дільнична комісія і формуватися згідно з українськими законами – ЦВК, охорона, міліція. Як у нинішній ситуації це реально організувати на місці? Складно собі уявити, оскільки контролю над кордоном немає і української влади там немає. Тому про жодні вибори за українським законодавством там не може бути й мови», – проаналізував Тарас Загородній.

Як відомо, раніше бойовики планували провести свої вибори в так званій «ДНР» 18 жовтня, в «ЛНР» – 1 листопада. Нагадаємо, що ще в серпні голова Верховної Ради України Володимир Гройсман висловив упевненість, що виборів на непідконтрольних Україні територіях не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: