Експерт: неочікуване висунення Райковича в Кіровограді – домовленість «Опоблоку» та влади

Читать на русском
Іван Марковський

Непередбачуване висунення кандидатом в міські голови Кіровограда Андрія Райковича стало результатом домовленостей нардепа від «Опозиційного блоку» Сергія Ларіна з представниками влади.

Про це у рамках спецпроекту «ОБРАНІ» повідомив голова громадської організації «Слово і Діло» Євген Заїка.

За його словами, тривалий час лідерство серед потенційних кандидатів у міські голови Кіровограда утримував екс-нардеп, відомий бізнесмен і громадський діяч Андрій Табалов.

«Це було продиктовано тим, що Табалов досить довгий час системно займався у місті реалізацією різного роду соціальних ініціатив: від правової та матеріальної допомоги учасникам АТО до юридичних консультацій в отриманні субсидій малозабезпеченим верствам населення», – говорить експерт.

Його найближчим конкурентом, за словами Заїки, після відмови балотуватись Максима Березкіна називали депутата міськради та екс-регіонала Артема Стрижакова.

«Офіційно Стрижаков іде на вибори самовисуванцем, однак неофіційно його підтримують партії «Опозиційний блок» і, зокрема, нардеп Сергій Ларін, «Руський блок» та «Партія пенсіонерів України». Але у останніх впевненості у його перемозі немає, а тому Сергій Ларін вирішив підстрахуватися й домовитися з владою. Внаслідок цього й виникла компромісна кандидатура Андрія Райковича», – аргументував свою думку Заїка.

І хоча команда Ларіна, за його інформацією, стала не єдиною, хто підтримав Райковича, тому що офіційно на його користь виступили і представники ВО «Батьківщина», й низка кіровоградських нардепів, все ж робота з підтримки Райковича людьми з колишньої команди Ларіна наразі є чи не найбільшою.

Боротьба за крісло мера Кіровограда: аналіз потенційних кандидатів«Слово і Діло» з'ясувало, яким політичним, діловим, а також інформаційним ресурсом володіють потенційні кандидати в мери Кіровограда.

«Більшість соратників Ларіна підтримали Райковича офіційно. А це той же Станіслав Березкін, екс-мер Олександр Саінсус, представники великого бізнесу Павло Штутман, Євген Бахмач, Ігор Волков, Ірина Саєнко, Людмила Шубіна. І хоча сам екс-губернатор Кіровоградщини офіційно не висловлювався на підтримку Райковича, більшість ЗМІ його колишньої медіа-імперії уже працюють на Райковича», – констатував представник «Слова і Діла».

А тому, як наслідок, за словами Заїки, можна констатувати, що наразі у Кіровограді чітко виділяється пара майбутніх учасників другого туру. Це Андрій Табалов, якого підтримали «Наш Край», «Рідне місто» та «Відродження», та Андрій Райкович, якого підтримали, як би дивно це не звучало, «БПП-Солідарність» та «Опозиційний блок».

Сам же Стрижаков у разі власного непотрапляння до другого туру, на думку експерта, скоріш за все, підтримає провладного Райковича, адже у них обох, так само, до речі, як і у Ларіна, однакова позиція щодо перейменування Кіровограда в Єлисаветград.

Щодо інших кандидатів, то вони, на думку Заїки, мають дуже примарні шанси отримати серйозні рейтингові показники підтримки в силу різних обставин.

«Окремі кандидати мають або ж незначний політичний вплив у місті, або ж є дуже далекими від політики і грають виключно роль статистів. Для прикладу, заступник губернатора Віта Атаманчук була заявлена як потенційний кандидат від «Об’єднання «Самопоміч», а нині буде йти самовисуванцем, що теж певною мірою буде грати на руку провладному кандидату», – резюмував очільник «Слова і Діла».

Нагадаємо, що стежити за ходом подій і дізнаватися про попередні результати місцевої виборчої кампанії тепер можна за допомогою онлайн-спецпроекту «ОБРАНІ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: