Європейський суд йде на поступки РФ, щоб унеможливити нову ескалацію конфлікту на Донбасі – експерт

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Якщо РФ зараз виписати штраф у кілька мільйонів, ескалація конфлікту на Донбасі почнеться знову.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Олександр Палій, аналізуючи рішення Європейського суду з прав людини про чергове продовження терміну для надання пояснень РФ за позовами щодо анексії Криму та агресії на Донбасі.

«Причина в тому, що на Заході не хочуть радикальними заходами завдавати шкоди нібито мирному процесу. Все ще сподіваються домовитись. Формально, звісно, чіпляються за якісь юридичні моменти, але тут питання геополітичного характеру. Якщо зараз визнати Росію винною і накласти на неї штраф у кілька мільйонів доларів, то РФ перейде до наступу, ескалація відновиться», – пояснює політолог.

Росія має відшкодувати збитки за анексію Криму та війну на сході – експертЧерез агресію Росії, наша держава втратила левову частку промислового виробництва. Збитки оцінюються в мільярди долларів

Водночас екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко вважає, що таке рішення зовсім не робить честі Європейському суду.

«Судові процедури дійсно є дуже довгими. Це нешвидка історія, інколи вони тривають роками, але зараз це пов'язано з політичними мотивами. Це рішення не робить честі суду, але є сподівання, що це вже останнє відтермінування. На жаль, зараз іде така підкилимна боротьба й чомусь суд піддається цьому тиску. На жаль, це відбувається всупереч тим правилам, які існують в суді. Потрібно зараз зробити правильні висновки», – вважає Огризко.

Звичайно, нам би хотілося, щоб справа йшла швидше, але суд не буде слухати лише нас. Він буде вислуховувати обидві сторони, й поки що спроби тиску РФ дають такі результати. Це сумно, але це вже останній варіант, вважає Огризко.

Як відомо, у квітні ЄСПЛ відклав розгляд позовів України проти Росії до 25 вересня. За цей час Росія мала надати свої пояснення, але не зробила цього.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: