Росія має відшкодувати збитки за анексію Криму та війну на сході – експерт

Читать на русском

Через агресію Росії Україна втратила левову частку промислового виробництва. Збитки оцінюються в мільярди долларів і мають бути відшкодовані.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з економічних програм Володимир Сіденко.

«Росія офіційно вважає, що вона ніяких військових дій на території України не веде.

РФ впевнена, що це виключно громадянський внутрішній конфлікт, і в цьому плані будь-які претензії по відшкодуванню збитків чи отриманні відшкодувань, завданих у ході воєнного конфлікуту вона приймати не буде.

Хоча насправді РФ має відшкодувати збитки за агресію та анексію Криму. Звичайно, в України є можливість оскаржувати це в міжнародних судах, але це питання довготривале і не виграшне, навіть незважаючи на те, що у нас є певна політична підтримка із Заходу», - розповідає експерт.

Що стосується суто економічних втрат, то в Росії, за словами Сіденка, вони повязані в основному з відпливом капіталу, який за оцінками вже складає $150 млрд, а також бюджетними втратами у зв'язку з експортними поставками енергоносіїв та санкціями.

«Що стосується України, то вони (економічні втрати - Ред.) пов'язані зі зруйнованою інфраструктурою, втратою ВВП та промислового виробництва. Причому, значна частина втрат саме через ведення бойових дій. Крім того, Україна втрачає інвестиційний капітал. 

Проте є суттєва і основна різниця між збитками від війни між РФ та Україною. Вона полягає в тому, що втрати відносно потеціалу виробництва в Україні – глобальніші. В Росії все ж є певний резервний капітал. 

До того ж, збитки Росії та України різного характеру. Якщо у РФ проблема кризи випливає з того, що обмежений доступ до фінансових світових ринків, в Україні ж – це проблема вкрай низького кредитного ліміту і загроза дефолту. Оскільки отримання траншу при таких кредитних рейтингах фактично означає рефінансування кредиту під 30% річних», - підсумовує експерт.

Також в коментарі «Слову і Ділу»віце-президент Атлантичної Ради України Олег Кокошинський розповів, що зупинити військові дії зможе лише повний обвал економіки, а також Захід, який підтримає законопроекти про свободу нашої держави та ізолює Росію.

Читайте також: Терористи оцінють збитки: війна для «ДНР» коштує 1,3 млрд гривень

Як відомо, ще на початку вересня 2014 прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що війна на Донбасі дуже дорого коштує країні: кожен день війни глава уряду оцінив у 80 млн гривень.

Матеріали за темою:

Збитки від війни на сході України

Втрати України в неоголошеній війні (ІНФОГРАФІКА)

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: