Парубій розповів про умови фінансування політичних партій з Бюджету

Читать на русском
Відповідно до закону №2123а про державне фінансування політичних партій, з 1 січня 2017 року всі політичні партії, що подолають 5-відсотковий прохідний бар'єр або ж отримають підтриму 3% виборців, будуть фінансуватися з Державного бюджету.

Відповідно до закону №2123а про державне фінансування політичних партій, з 1 січня 2017 року всі політичні партії, що подолають 5-відсотковий прохідний бар'єр або ж отримають підтримку 3% виборців, будуть фінансуватися з Державного бюджету.

Про це напередодні голосування в другому читанні відповідного законопроекту написав у своєму блозі на «Українській правді» народний депутат, віце-спікер парламенту Андрій Парубій, інформує «Слово і Діло».

«Право на отримання державного фінансування матимуть лише ті партії, які за результатами останніх виборів народних депутатів України отримали не менше 3% голосів виборців на свою підтримку. Відповідно, з Державного бюджету України фінансуватимуться як партії, які подолали виборчий бар'єр у 5%, так і партії, які не подолали виборчий бар'єр, однак отримали значний рівень підтримки виборців», – зазначив Парубій.

На його переконання, це дасть можливість мінімізувати вплив на партії олігархів, забезпечить прозорість їх фінансування та публічний контроль за його здійсненням.

Разом з тим, контроль за фінансовою діяльністю буде покладено на Нацагентство із питань запобігання корупції.

«Законом запроваджується жорсткий механізм відповідальності за порушення порядку фінансування партій, включно до позбавлення волі та заборони займатися політичною діяльністю. Вводиться кримінальне та адміністративне покарання за фінансування партій підставними фізичними та юридичними особами», – пояснив віце-спікер.

Парубій також додав, що державне фінансування політичних партій узаконене в усіх країнах Європейського Союзу, крім Мальти.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала відповідний законопроект у першому читанні 16 липня. Тоді за нього проголосували 245 нардепів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: