До чого довів економіку тиск фіскалів і бюрократів? Експерт

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Коли йдеться про реальні реформи, кожен уряд сподівається лише на одне: прийдуть нові міністри та все змінять.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи повідомлення Мінекономрозвитку про те, що тіньова економіка зросла до 47% ВВП.

«Те, що тіньова економіка зросла до 47% ВВП – наслідок того, що бюрократичний і податковий прес посилився. Частка ВВП, яка перерозподіляється через бюджети інших спеціалізованих фондів, збільшилася. Якщо збільшується податкова база, зростає тіньова економіка, й тому тенденція така, як зараз. Наразі в уряду три способи, точніше три джерела наповнення Бюджету: девальвація, інфляція, яка обертається для людей і бізнесу катастрофою, та кредити», – розповідає Савченко.

Яресько обіцяє зниження частки тіньової економіки в УкраїніМіністр фінансів України Наталя Яресько заговорила про систему заходів щодо детінізації української економіки.

На переконання економіста, для того, щоб реально поповнювати Бюджет, потрібно проводити економічні реформи.

«Чудес не буває і потрібно починати реформи. Поки що є розмови, плани реформ-2020, але насправді нічого не відбувається. І ніхто не заважає проводити реформи. Вони не відбуваються з тієї причини, що це просто не вигідно уряду. Кожен уряд сподівається на те, що прийдуть нові міністри та будуть щось міняти. Зараз складається ідеальна ситуація, щоб проводити реформи, але людям, які управляють коаліцією, вони невигідні», – вважає Олександр Савченко.

Відзначимо, що, за оцінками Державної фіскальної служби України, тіньова економіка в Україні щомісяця забирала з Бюджету близько 3 млрд грн. З 1 липня в Україні в штатному режимі працює система електронного адміністрування ПДВ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: