Економіка в «тіні»: створити легко, знищити складно

Читать на русском

За даними Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, за результатами проведених досліджень, рівень тіньової економіки в Україні став рекордним з 2007 року.

В Україні рівень тіньової економіки за підсумками минулого року збільшився на 7 процентних пунктів і становив 42% від ВВП. Це стало рекордним показником з 2007 року

Про це пише «Слово і Діло», з посиланням на «Економічну правду».

За даними МЕРТ, безпрецедентно високий рівень тіньової економіки в 2014 році був обумовлений військовим конфліктом, фінансовою дестабілізацією (суттєвим дефіцитом платіжного балансу, ціновими та курсовими шоками, зростанням збитковості виробництва), а також збільшенням панічних настроїв та адміністративного тиску.

У відомстві зазначають, що всі методи підрахунку тіньової економіки показали її зростання в 2014 році порівняно з 2013-м. Зокрема, «електричний» метод (порівняння приросту споживання електроенергії з приростом ВВП) показав зростання на 9 п. п. – до 39% від офіційного ВВП, монетарний метод — на 8 п. п., до 32%, метод «витрати населення — роздрібний товарообіг» – на 7 п. п., до 57%, метод збитковості підприємств – на 5 п. п., до 34%.

Віце-президент Інституту Горшеніна Олексій Лещенко вважає, що в Україні головна сфера, яка знаходиться в тіні – торгівля.

«Це обумовлено історично: при Союзі торгівля та сфера послуг не могли працювати природним чином, і багато процесів, які там розвивалися, спочатку були в «тіні». Все це дісталося нам у спадок. Тіньового виробництва в Україні теж вистачає – згадаймо хоча б ті ж непереможні «копанки», де нелегально видобувають вугілля», – розповідає Лещенко.

Крім того, за його словами, декілька років тому середній клас в Україні склав всього 9,5%. Зате людей, що живуть нижче рівня бідності – близько 30%.

«Їм не потрібна ні демократія, ні легальна економіка. Їм потрібно якось виживати. Тому надія на приборкання тіньової економіки пов'язана із зростанням вітчизняного середнього класу. Саме від нього виникне соціальне замовлення на легальну економіку і саме він виступить двигуном, який витіснить тіньову економіку на периферію суспільного життя», – пояснив експерт.

Західні експерти серед причин рекордної тіньової економіки називають масову корупцію, непомірний тиск фіскальних органів і вкрай неефективне використання бюджетних коштів.

«Тіньова» економіка – це спосіб бізнесу звільниться від корупції та тиску влади», - вважає професор Лінцкого університету Фрідріх Шнайдер.

Більшість фахівців єдині в поглядах, що виправити ситуацію можуть реальна боротьба з корупцією і радикальний перегляд системи оподаткування.

Нагадаємо, що нещодавно МВФ підтвердив свій прогноз щодо падіння валового внутрішнього продукту України на 5,5% в 2015 році. Зростання української економіки очікують у 2016 році.

Зазначимо, у червні 2015 року Україна повинна вирішити питання щодо реструктуризації боргів, як того вимагає програма МВФ, інакше, як очікують експерти, в країні можуть оголосити дефолт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: