Економіка від Яценюка: дешевше купити, дорожче продати – експерт

Читать на русском

Рівень падіння української економіки більший, ніж втрати територій, і поки при владі уряд Яценюка, зрушень годі чекати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Юрій Буздуган, аналізуючи економічний розвиток України в контексті протилежних позицій НБУ, де запевняють, що інвестори підтримують Україну, та даних Європейської бізнес-асоціації, за якими індекс інвестпривабливості – на рівні тримісячної давнини.

«Є декілька критеріїв ефективності економіки. Перша точка зору полягає в тому, що ефективність економіки визначається нормою прибутку. Другий критерій – продуктивність праці. Третій – здатність до розвитку. З точки зору першого, заморожено зарплати та відпущено ціни. Цей критерій працює в найпримітивніших економіках. Яценюк намагається зробити економіку ефективною за найбільш примітивним показником. Щодо продуктивності праці – це показник того, скільки одна людина виробляє продукції. В 90-х роках продуктивність праці була 20 тис. дол. на працівника за рік. Для порівняння: в країнах золотого мільярду цей показник – 60 тис дол. Зараз в Україні рівень продуктивності – 7 тис. дол.», – пояснює Буздуган.

За його словами, ВВП продовжує стрімко падати, що можна списувати на війну, але рівень падіння української економіки більший, ніж втрати територій.

«За схильністю до розвитку в Україні взагалі крах.Яценюк  все зробив для того, щоб збільшувати рівень спекуляції: «дешевше купити, дорожче продати». Іншими словами, економіка країни зараз – це «райські» умови для спекулянтів. Такий уряд має піти у відставку», – вважає економіст.

Зазначимо, що, за дослідженнями Європейської бізнес-асоціації, 85% бізнесменів незадоволені станом інвестиційного клімату в Україні. Більше того, 46% керівників компаній-членів асоціації вважають, що бізнес-клімат став навіть гіршим, ніж у грудні 2014 року.

Негативний результат першого кварталу 2015 року, як зазначається в результатах дослідження, пов'язаний з різким прискоренням інфляції, крихкістю банківської системи, волатильністю валютного курсу, недоступністю кредитних ресурсів, валютними обмеженнями та непослідовною політикою НБУ.

Однак НБУ запевняє, що є позитивні сигнали, які свідчать про відновлення довіри до вітчизняного фінансового сектору й вони надають приклад міжнародній спільноті про можливість надійних інвестицій в Україну.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів України Наталія Яресько  заявила, що коштів від МВФ для української економіки недостатньо.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: