Демчишин: Міненерго потрібен мільярд, щоб зробити державні шахти беззбитковими

Читать на русском
Міністр енергетики Володимир Демчишин, розповів, що треба робити з державними вугільними шахтами і як зробити їх беззбитковими.
Володимир ДемчишинФото: focus.ua

Міністр енергетики України Володимир Демчишин вважає, що за умови достатнього фінансування усі перспективні державні вугільні шахти можна вивести на беззбитковий рівень протягом півроку.

Про це він розповів у інтерв'ю «Радіо Свобода», інформує «Слово і Діло».

За словами міністра, відомство розробило програму, відповідно до якої було визначено 24 перспективних державних вугільних шахти (з тих, що перебувають на контрольованій урядом території), рівень видобування вугілля на яких можна було б вивести на самоокупність протягом 3-6 місяців. Однак Кабінет міністрів пропозицію так і не підтримав, а в Міненерго коштів на це бракує.

Чорні ігри з «чорним золотом»Немає вугілля – не буде світла і тепла. Всіх експертів, знайомих з ситуацією в енергетичній галузі, лякають геть безрадісні перспективи. Тим часом у профільному міністерстві готують приватизацію шахт. Затесалися в список навіть збиткові і ті, що підлягають закриттю. Тільки от де брати вугілля – ніхто не говорить.

«Ми розробили таку програму, я презентував її на Кабміні. На жаль, вона на даний момент не була підтримана. Я заручився підтримкою аудиторів, які, я сподіваюся, допоможуть мені все-таки переконати і Кабмін в тому, що таку програму потрібно реалізовувати. Програма досить проста, зводиться вона до наступного: ми ідентифікували перспективні шахти, їх 24 з 35, і 11 шахт неперспективних, які потрібно закривати... У перспективні шахти потрібно вкладати кошти. Ми на даний момент бачимо можливість збільшити обсяг видобутку до такого рівня, який би дав можливість зробити ці шахти самоокупними. На це потрібно мільярд гривень», – пояснив Демчишин.

Як зазначив міністр, усі кошти, які відомство отримує на фінансування галузі, «з'їдає» заробітна плата шахтарів. «Але його немає! Чому? Тому що будь-які кошти, які я вигризаю, я віддаю на зарплату, тому що у мене постійно накопичується заборгованість із зарплати. Це як опалювати будинок одним поліном кожну годину», – констатував очільник Міненерго.

Між тим, як з'ясувало 3 серпня «Слово і Діло», Міністерство енергетики так і не погасило у повному обсязі заборгованість по заробтній платі перед працівниками вуглевидобувної галузі – попри обіцянку Демчишина.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: