Програма оптимізації вугільної галузі виконується тільки на папері – спеціаліст

Читать на русском
Екс-заступник міністра енергетики констатує негативні тенденції у вугледобувній галузі України, спричинені неналежною роботою апарату Міненерго.
Юрій Зюков

Відповідно до програми оптимізації роботи вугільної промисловості, собівартість вугілля, що видобувається державними шахтами в Україні, вже в червні повинна була зрости до 1600 грн за тонну, натомість уряд продовжує реалізувати його за заниженою ціною, тим самим заганяючи в борги гірничодобувні підприємства.

Про це повідомив у коментарі телеканалу NewsOne колишній заступник міністра енергетики Юрій Зюков, передає «Слово і Діло».

«Собівартість вугілля державних шахт у червні досягла 2250 грн. При середній ціні реалізації з коригуванням на зольність, – 1100 грн. Яка держава, яким бюджетом у стані війни (зможе компенсувати ці витрати – ред.), звідки візьмуться ці гроші? Це питання якраз профільного апарату (Міністерства енергетики – ред.)», – заявив експерт.

Причина такого стану справ, за його словами, в тому, що шахтам дозволили розраховуватися за збагачення і матеріали вугіллям, а не грошима – так званий бартер. В результаті цього на ринку з'явився великий обсяг державного вугілля, який пізніше якимось чином «спливає» при закупівлях теплогенеруючими підприємствами вже від третіх осіб. Ці підставні фірми, природно, закладають в його ціну істотну націнку, і таким чином гроші йдуть повз кишені держпідприємств, які весь цей час продовжують залишатися дотаційними.

«Повинна бути чітка програма, а не популізм, коли написали «оптимізація», показали, а жоден пункт же не виконується. У цій програмі собівартість вугілля вже в червні повинна була бути 1600 грн за тонну, видобуток повен був бути вже зараз 800 тисяч тонн на місяць», – підсумовує експерт, зіставляючи плани уряду з реальним станом справ.

Між тим, за його даними в червні цього року державні шахти видобули лише 580 тис. тонн вугілля, з яких вийшло 310-320 тонн готової вугільної продукції. З їх допомогою можна забезпечити роботу лише однієї ТЕЦ. Наприклад, такі обсяги співставні з обсягами споживання Вуглегірської станції, пояснив Зюков.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: