ЄС може збільшити квоти на експорт українських товарів в обмін на нові поступки – експерт

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Європейський Союз може збільшити квоти на експорт українських товарів, але натомість вимагатиме зустрічних поступок України, щоб забезпечити паритет інтересів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Володимир Сіденко, аналізуючи що Україна хоче збільшити квоти для своєї продукції в рамках вільної торгівлі з ЄС.

«В Україні дуже нерівномірне використання квот продовольчої продукції, за деякими використовується тільки кілька відсотків, а подекуди, навпаки ми використовуємо за першу половину року. Збільшення квот може стосуватися тільки агрокультур, наприклад зерно і кукурудза. Тому, мова може йти виключно про ті тарифні квоти, де у нас є реальний потенціал, а наявність невисокої квоти стримує наші поставки на ринок ЄС. Але це не знімає проблему розширення номенклатури поставок, тому що потрібно виходити на ринок ЄС по більшому колу товарів», - розповідає експерт.

На його погляд, Україна також повинна думати як зняти ті обмеження, які є за тими статтями експорту, що реальні вже сьогодні. На скільки до цього готовий ЄС – складно сказати, тому що це вже жорсткий рівень переговорів.

«Є дуже серйозний інтерес у цьому у агровиробника та є свій інтерес у ЄС. Швидше за все, це буде можливо тільки в контексті якихось зустрічних поступок України, щоб забезпечити паритет інтересів. Сьогодні про це говорити рано. Щодо відповідності стандартам, то по сфері агрокомплексу в цілому перепон немає. Після зернових культур потрібно звернути увагу на експорт з виробництва соків. Для експорту це може бути вигідно. На третьому місці – м'ясо-молочна продукція, але сертифікаційні процедури ми не пройшли у цьому секторі», – пояснює фахівець.

Підсумовуючи, він зазначив, що у фінансовому плані це не залучить великих грошей, тому що це скоріше підтримка товарообігу, експорту та імпорту.

Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС, запровадження якої передбачено підписаним минулого літа угодою про асоціацію, повинна запрацювати в повному обсязі 1 січня 2016 року.

Відзначимо, що перше засідання комітету асоціації Україна-ЄС пройшло 13-14 липня в Брюсселі, сторони підтвердили намір перейти на режим вільної торгівлі з 2016 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: