Верховну Раду можуть позбавити можливості призначати і звільняти суддів

Читать на русском
Заступник глави АП Олексій Філатов заявляє, що народних депутатів можуть відсторонити від процесу обрання та звільнення суддів.
фото: Радіо Свобода

Заступник голови Адміністрації Президента України Олексій Філатов заявляє, що Верховну Раду можуть усунути від процесу обрання та звільнення суддів, передає «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

«Одним з елементів цих рішень, які, я сподіваюсь, Конституційна комісія подасть на розгляд Президента України, є усунення Верховної Ради від процедури обрання та призначення суддів», – сказав Філатов.

За словами Філатова, усунення ВРУ від цього процесу сприятиме посиленню незалежності судів. «Чи буде суддя незалежним, якщо депутат буде голосувати за надання згоди на зняття недоторканності чи призначення на посаду безстроково?», – зазначив він.

Заступник голови АП також розказав, що у змінах до Конституції пропонується зменшити вплив Президента України на процесс обрання суддів. «За Президентом може залишитися лише церемоніальна функція – призначення чи звільнення суддів», – підкреслив Філатов.

Нагадаємо, в кінці червня Президент Петро Порошенко заявив, що протягом двох тижнів будуть позбавлені своїх посад близько 300 суддів після їх перевірки Вищою радою юстиції. Водночас, на думку заслуженого юриста України Юрія Мартиненка, майже всі одіозні судді залишаться на своїх посадах, а говорити про справедливе судочинство в Україні не можна буде навіть через п'ять років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: