Депутатську недоторканність скасують, але не для всіх – експерт

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Колись уже були спроби застосовувати недоторканність до депутатів усіх рівнів, але це не мало результатів. На цей раз зняття недоторканності не буде масовим.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, аналізуючи інформацію про те, що КС визнав конституційним законопроект про скасування депутатської та обмеження суддівської недоторканності.

«Каста недоторканних є суспільним подразником, тому рішення було своєчасним. Значного ефекту на місцеві вибори це рішення не створить. Можливо, лише в сенсі репутаційному для парламентських партій, якщо вони проголосують за відповідну зміну в новій редакції Конституції. Для парламентських фракцій це елемент репутаційного капіталу», – розповідає Цибулько

За його словами, рано чи пізно ми маємо вийти на формат політичної недоторканності. Хоча вже були спроби застосовувати недоторканність до депутатів усіх рівнів, але це не мало результатів. На цей раз зняття недоторканності не буде масовим.

Водночас заслужений юрист України Микола Савенко, коментуючи зняття депутатської недоторканності, розповідає, що якщо вище керівництво захоче когось покарати, сфальсифікувати результати виборів або призначити свою людину на керівну посаду, це відбудеться незалежно від того, чи є недоторканність.

«У багатьох країнах світу існує депутатська недоторканність. У деяких з них вона повна, а в деяких – часткова. Наприклад, у деяких країнах депутати захищені від арешту і кримінального переслідування лише на час парламентської сесії (США, Норвегія, Філіппіни). У більшості країн притягнути до кримінальної відповідальності депутата можливо лише, якщо є санкції відповідної палати парламенту. У нас зняття недоторканності – це занадто широке поняття», – підсумував юрист.

Нагадаємо, системою народного контролю «Слово і Діло» зафіксовані обіцянки Оксани Сироїд за підтримки «Самопомочі» щодо зняття депутатської недоторканності, Дениса Силантьєва, який запевнив, що «Радикальна партія» і він особисто проголосують за зняття недоторканності, і Юрія Луценка, який говорив, що фракція «Блоку Петра Порошенка» ініціюватиме у Верховній Раді VIII скликання процес скасування недоторканності вищих посадових осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: