Спекулянти почали скидання валюти – експерт

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Вже кілька місяців на валютному ринку спостерігається більше продаж валюти, ніж купівля, а скасування військового збору тільки підштовхне спекулянтів до скидання валюти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт фінансових ринків, начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, аналізуючи з сьогоднішнього дня скасування військового збору 1,5% на валютні операції.

«Очевидно, що військовий збір був необхідний, тому що потрібні були додаткові джерела, які дадуть гарантований результат для забезпечення армії, підтримання її боєздатності. Те, що збір зараз скасований, говорить про покращення ситуації. Для валютного ринку це дуже позитивний крок. Зникає потреба шукати тіньові способи обміну валюти. Зараз можна очікувати ще більшого скидання валюти на чорному ринку, а в цілому вже кілька місяців населення продає більше валюти, ніж купує», – розповідає Яблоновський.

За його словами, скасування збору потрібне для того, щоб зменшити тінізацію бізнесу та валютних операцій.

«До осені на валютному ринку жодних підстав для різких змін немає. Особливо, якщо МВФ продовжить співпрацю з Україною, а Міністерство фінансів досягне реструктуризації зовнішніх боргів. Якщо брати короткотермінову перспективу та вірити у стабільність, то, можливо, буде уповільнення інфляції після рекордних 60% і вигідніше за все буде вкладати в короткострокові депозити в гривні», – припускає фахівець.

Нагадаємо, наприкінці липня минулого року Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до Податкового кодексу України, згідно з яким введено новий загальнодержавний військовий збір у розмірі 1,5%.

З сьогоднішнього дня набрав чинності закон про скасування для населення 1,5% військового збору з валютних операцій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: