Нацбанк має покарати валютних спекулянтів – експерт

Читать на русском

Якомога швидше потрібно звільнити керівника уряду, голову НБУ та врешті почати боротися із валютними спекулянтами. Лише це зможе заспокоїти ринок.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Ключове рішення для заспокоєння ринку – це боротьба з валютними спекулянтами, відставка голови НБУ та якомога швидша відставка неефективного керівника уряду, тому що за курс рівно 50/50 відповідають уряд і Центробанк. Уряд формує зовнішньоекономічний, експортно-імпортний баланс від якого залежить притік і відтік валюти. Уряд формує Держбюджет. Центробанк впливає на курс монетарною політикою. На мій субєктивний погляд, саме це одразу заспокоїть ринок, як мінімум на кілька днів. Далі все залежатиме від того, хто її замінить», – вважає Новак.

За його словами, в Україні є достатньо кандидатур, не виключено, що й в самій системі НБУ є фахівці, які могли би очолити Нацбанк.

«Відставка Гонтарєвої, отримання траншу від МВФ – після цього почнуться зміни. Але, навіть це не зможе повернути курс на 21 грн/дол. Цього бажає Президент, цей показник закладено в бюджет, але досягнути цього неможливо, бо девальвація гривні зараз на піку. Практика показує, що відкат від піку можливий на кілька відсотків. Тому, у кращому випадку, за оптимістичного сценарію долар продаватимуть по 25 грн. Це буде диво, якщо він буде на рівні 21 грн/дол», – пояснює експерт.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк ініціював терміновий звіт голови НБУ Валерії Гонтарєвої в Раді.

Зазначимо, Віктор Балога днями раніше заявив, що для стабілізації гривні необхідна відставка прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, який «кожну родину в цій країні перетворив на камікадзе».

Крім цього, Валерія Гонтарєва запевняла, що до зими курс не підніметься вище 15 грн, а Нацбанк дивиться в майбутнє з оптимізмом і очікує зниження курсу.

5 лютого голова Національного банку Валерія Гонтарєва пообіцяла, що курс долара в Україні не виросте до 25 грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: