МОЗу виписали пілюлі. Діагноз: корупція

Читать на русском
Близько 30 тис. пацієнтів, які живуть з ВІЛ, перервуть пожиттєве лікування вже цього місяця. Причина – корупція при проведенні державних тендерів на закупівлю ліків, а також повна бездіяльність нинішнього керівництва Міністерства охорони здоров’я України, стверджують народні депутати, неурядові організації та експерти.
Фото: http://glavcom.ua

Інакше як нищівною і не назвеш критику, з якою накинулися на міністра охорони здоров'я не лише експерти та громадські діячі, а й комітет ВР України з протидії корупції. Голова комітету Єгор Соболєва пише у своєму блозі на «Українській правді»: «Немає жодного напрямку, де громадські активісти, експерти, парламентарі не зафіксували б величезні схеми мародерства, не поінформували б МОЗ як це можна виправити і... результат – НУЛЬ».

Це висновок за результатами засідання антикорупційного комітету ВР у вівторок, а сьогодні його голова Єгор Соболєв обіцяє підписати рішення комітету рекомендувати прем'єру застосувати дисциплінарні заходи проти Олександра Квіташвілі. І пропонує перелік конкретних дій, «які міністр має зробити, якщо він не хоче увійти в історію як ще один міністр охорони здоров'я, якого перемогла корупція».

А от що напередодні в листі до Соболєва виклав голова благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей: «Система охорони здоров’я та фармацевтичний сектор завжди були відмічені надвисоким рівнем корупції та хабарництвом. Адже за даними СБУ, рівень відмивання коштів під час державних закупівель ліків та вакцин МОЗом сягав 40%, а система реєстрації, перевірки якості лікарських засобів, отримання різноманітних дозволів на імпорт та торгівлю є вкрай зарегульованими, що значно здорожчує лікарські засоби в аптеках. Більше того, рівень побутової корупції в лікарнях робить галузь української медицини недоступною для багатьох наших громадян».

В коментарі «Слову і Ділу» виконавчий директор благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина зазначила: «Починаючи з березня ми неодноразово чули від Міністра Квіташвілі, що тендери із закупівлі ліків та вакцин наступного місяця буде передано до міжнародних організацій. Цього ми чекали в квітні, в травні, зараз уже червень і жодного реального кроку навіть задля оголошення тендерів зроблено не було. Це тотальна катастрофа для пацієнтів по всій Україні і повторення сценарію минулого року, коли тисячі пацієнтів, життя яких залежить від роботи МОЗ, залишилися без ліків, а діти – без вакцин».

Громадські активісти, говорячи про міністра Квіташвілі, називають його «грузинським реформатором» винятково у лапках. Дмитро Шерембей так оцінює діяльність міністра на посаді: «Ані суспільство, ані пацієнти, ані експертне середовище, ані профільні громадські організації та активісти, на жаль, не помітили жодних суттєвих змін в цій сфері». Мабуть, не помітив цих змін навіть і глава уряду, який зажадав від глави МОЗ до осені провести «рішучі реформи в системі охорони здоров'я». На засіданні уряду 2 червня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, звертаючись до Квіташвілі, сказав: «Шановний Сандро, у нас з вами є три місяці... На вересень я вимагаю результат: як щодо прийняття необхідних законів, так і щодо закупівлі медичних засобів, а також з проведення вакцинації».

Щоправда, парламентарям та громадським активістам такі показові словесні «розбірки» не видаються багатообіцяючими. Той же Єгор Соболєв апелює особисто до глави держави і вимагає: «Президент, який висунув цю людину в уряд, в останньому зверненні у парламенті запропонував восени оцінити роботу всіх урядовців. Не думаю, що обов'язково чекати вересня, щоб припинити розкрадання мільярдів, що прямо забирає людські життя».

Щодо конкретних кроків, то парламентський комітет з протидії корупції вимагає від міністерства, зокрема, скасування шахрайських умов про 100-відсоткову оплату державою ліків прокладкам-посередникам з отриманням самих ліків за півроку. БФ «Пацієнти України» наводить з цього приводу такі дані: «Одна з компаній-переможців торгів МОЗ ТОВ «Вектор Фарма», отримавши в грудні 2014 р. 100% передоплату в розмірі 52 648 806 грн 60 коп. за постачання 3 антиретровірусних препаратів (Зидовудин/Ламівудин; Ламівудин; Ефавіренз), досі не поставила жодної одиниці товару на склади МОЗ. Натомість, міністр охорони здоров’я, знаючи про таку ситуацію вже декілька місяців поспіль, не зробив жодного дієвого кроку, щоб вирішити цю ситуацію, довівши її до критичної точки, адже вже за 3 тижні у пацієнтів почнуться масові переривання лікування (лист датований 29 травня ц.р. – Ред.)».

Третій місяць так і залишається на папері спеціальний закон, що передає права закуповувати ліки визнаним міжнародним організаціям на кшталт ЮНІСЕФ. Експерти дорікають за це і особисто міністру через його бездіяльність, а також жорстко критикують деструктивні дії його першої заступниці. Зокрема, в листі до Єгора Соболєва Дмитро Шерембей дорікає Олександрі Павленко, що це саме вона «чинила неабиякий опір затвердженню цих законопроектів, починаючи зі зриву їхньої реєстрації в ВРУ, та закінчуючи їх реалізацією всередині Міністерства охорони здоров’я України. Більше того, через два місяці після затвердження Закону України 269-VIII Верховною Радою України, Міністерством не розроблено жодного підзаконного акту, який запустив би ці закони в дію, що фактично заморожує державні закупівлі ліків та вакцин через міжнародні організації».

Окрім саботажу звинувачують Олександру Павленко і в кричущій непрофесійності. Знову процитуємо листа Шерембея до Соболєва: «Численні випадки некомпетентних та інколи навіть абсурдних коментарів з боку першого заступника міністра пані Павленко під час робочих зустрічей та засідань свідчать про повну відсутність спеціалізації в галузі медичного та фармацевтичного права, та, як наслідок – непрофесіоналізм під час виконання безпосередніх обов’язків першого заступника міністра». За результатами засідання комітету ВР з протидії корупції главі уряду рекомендовано притягнути Павленко до адміністративної відповідальності, прийнявши відповідні управлінські рішення. А от від МВС та ГПУ парламентарі вимагають скласти протокол про адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією, по відношенню до першого заступника міністра охорони здоров'я Павленко за встановленим фактом сумісництва нею підприємницької та адвокатської діяльності із займаною посадою.

Перелік претензій і вимог до міністерства Олександа Квіташвілі не вичерпується навіть всім вищевикладеним. Побіжно згадаємо ще лише про вимогу прозорого конкурсу на посаду голови ключової у МОЗі Держслужби з лікарських засобів та контролю за наркотиками: «Немає не тільки конкурсу. Секретом для суспільства залишається навіть визначена МОЗом кандидатура, – констатував Соболєв і резюмував, – збереження тотального мародерства у МОЗі далі терпіти не не маємо права».

Борис Бобров, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: