Квіташвілі назвав винних у зриві держзакупівель інсуліну і ліків для ВІЛ-інфікованих

Читать на русском
Очільник МОЗ Олександр Квіташвілі заявив, що зрив закупівель гарантованих державою ліків, зокрема, інсуліну і ліків для ВІЛ-інфікованих, стався не з вини Міністерства.

Міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі заявив, що зрив закупівель гарантованих державою ліків, зокрема, інсуліну і ліків для ВІЛ-інфікованих, стався не з вини Міністерства.

Про це він сказав в інтерв'ю «ТСН-Тиждень», інформує «Слово і Діло».

«Я дуже шкодую, що Антимонопольна служба так поступила в Києві. Там, в принципі, весь процес закупівель зупинився через те, що якась фірма подала заяву... треба міняти такі регуляції, тому що це неправильно... Весь процес провалений, бо якійсь фірмі щось не сподобалося», – розповів міністр.

При цьому він зазначив, що Міністерство охорони здоров'я сприяє вирішенню цього питання, але сама закупівля інсуліну – це робота місцевої влади.

Що стосується ліків для ВІЛ-інфікованих, то, за словами Квіташвілі, «там дуже банальна українська ситуація для останніх років». «Є виробник, який працює в Україні, зареєстрований в Україні, все нормально. Тендерна група вибрала посередника, посередник отримав грошей... Дали гроші фірмі – 52 мільйони в грудні минулого року, а вона не заплатила виробнику досі», – пояснив глава МОЗ.

«Ми це дізналися в квітні, коли почали виходити на ті компанії, які виграли тендери в минулому році. З квітня ми працюємо з цією компанією, намагаємося якось це залагодити», – додав міністр.

На питання, чому за півроку на своїй посаді йому не вдалося розібратися в цій схемі, Квіташвілі відповів: «Це не схема. Так працює, на жаль, система закупівель».

Нагадаємо, в березні Верховна Рада прийняла закон, згідно з яким ліки будуть закуповуватися через ООН, Міжнародну асоціацію забезпечення медикаментами, Королівське агентство Великобританії, Глобальний механізм щодо забезпечення лікарськими засобами та Партнерством в сфері поставок і управління поставками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: