Україна без ліків: для Квіташвілі настав час відповісти за свої обіцянки – експерт

Читать на русском
Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"

1 червня 2015 року міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі заявив, що МОЗ найближчим часом оголосить про початок проведення тендерів закупівель ліків для пацієнтів з рідкісними хворобами.

Система народного контролю «Слово і Діло» вирішила поцікавитися у фахівця, як МОЗ працює насправді. Що заважає проводити тендери вчасно? Чому хворі досі змушені існувати між життям і смертю в очікуванні ліків від МОЗу? А головне, чи встигне Міністерство на чолі з Квіташвілі дотримати слова і врятувати життя хворих?

Голова благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» розповів про порушення МОЗу у проведенні тендерних закупівель ліків.

«Державні закупівлі не оголошені внаслідок дії постанови №240, яку не скасували на поточний рік, а Міністерство охорони здоров'я нічого з цим не робить. Усі лікарні заблоковані й ніхто не може купувати жодних ліків. На національному рівні тендерні закупівлі не розпочаті взагалі, бо ще навіть не підготовлені відповідні документи за шість місяців, що демонструє безпорадність Міністерства охорони здоров'я в питаннях закупівель», – розповідає фахівець.

За його словами, чотири місяці тому було отримано обіцянку, що в травні в Україні вже будуть всі ліки, в тому числі й за міжнародними тендерами. У результаті національні закупівлі не оголошено, міжнародні закупівлі також не оголошено.

«Міністерство охорони здоров'я знаходиться в патовій ситуації. Чому? Цикл закупівлі ліків в середньому займає шість місяців. Від шести до восьми місяців загалом. Зараз ми знаходимося в шостому місяці цього року й абсолютно очевидно, що це зона ризику на закупівлю медикаментів. Бо якщо до грудня МОЗ не встигне домовитися, всі гроші, які були виділені на Міністерство, підуть назад до Бюджету, а ліки не будуть куплені взагалі. Настав час, коли за обіцянки, дані чотири місяці тому, потрібно відповісти», – вважає Шерембей.

Продовжуючи, він зазначив, що практика давання обіцянок перетворюється на безтурботну культуру людей, які управляють Міністерством. Їм сказати сьогодні, що завтра все буде добре, а завтра пообіцяти, що через місяць буде краще, дуже просто. Люди стають заручниками порожніх обіцянок, які ніхто не виконує.

«Ймовірно, що Міністерство свідомо саботує все, як і люди, зацікавлені в корупційних схемах МОЗу», – підсумував голова благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей.

Система народного контролю «Слово і Діло» зафіксувала 20 обіцянок міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі. Дотримати свого слова йому вдалося лише 5 разів, більшу частину обіцянок (13) Квіташвілі ще належить виконати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: