Рада ухвалила в першому читанні спірні законопроекти про реформу МВС, Нацполіцію та муніципальну варту

Читать на русском
Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроекти про реформу МВС, Національну поліцію та муніципальну варту.

Верховна Рада України ухвалила законопроекти №2561 та №2822 про реформу МВС та Національну поліцію.

За перше рішення проголосували 245 народних депутатів, друге було підтримане голосами 284 парламентарями, пише «Слово і Діло».

Крім того, депутати підтримали утворення в Україні муніципальної варти, закон про яку набрав 288 голосів.

«В законопроекті про органи внутрішніх справ законодавчо закріплюється статус МВС як цивільного міністерства, яке формує державну політику на відповідному напрямку, а також правові та організаційні основи діяльності центральних органів виконавчої влади у сфері внутрішніх справ», – пояснив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, представляючи урядовий закон про реформу МВС у парламенті в четвер.

Разом з тим, у «Реанімаційному пакеті реформ» розкритикували даний закон, назвавши його таким, що порушує коаліційну угоду. «Законопроект повністю не відповідає коаліційній угоді, бо замість скорочення та оптимізації структури МВС, цементує її. Окрім того, залишає у віданні МВС житловий фонд, освітні заклади, наукові інституції, що цілком не відповідає логіці усунення непритаманних функцій. Пропонує надати доступ до всіх існуючих баз усім, хто працює в системі МВС», – зазначають у «РПР».

Законопроект «Про Національну поліцію», на думку експертів, має ряд потрібних положень, однак також потребує доопрацювання.

Що ж до підтриманого нардепами довгоочікуваного законопроекту «Про муніципальну варту», то, як зазначають окремі нардепи, він несе у собі ризик того, що підконтрольні місцевій владі правоохоронці можуть стати джерелом сепаратизму в окремих регіонах.

Нагадаємо, 18 травня народний депутат Ігор Луценко заявив, що апарат Верховної Ради протиправно зняв з розгляду його законопроект «Про Національну поліцію» та замість нього зареєстрував відповідний законопроект подання Кабінету міністрів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: