Як працюють ваші мери? Дайджест обіцянок міських голів за 6.05-12.05

Читать на русском

Тарифи, тарифи і ще раз тарифи... Початок травня 2015-го запам'ятався більшості українців додатковими нулями в рахунках за комунальні послуги та ростом цін у громадському транспорті. Хтось це сприйняв як належне, однак подекуди місцеві громади не захотіли миритися з такою постановкою питання – і спромоглись довести власну правоту.

Показовою в цьому випадку є ситуація в Чернігові. Понад дві години тривав розгляд справи за позовом партії «Демальянс» стосовно оскарження рішення Чернігівського виконкому про підвищення вартості проїзду. Причина, за словами юристів «Демальянсу», проста. Рішення виконкому про підвіщення тарифів на проїзд незаконне, оскільки засідання міськвиконкому з цього питання повинно було пройти через 10 днів після завершення громадського обговорення та подання пропозицій стосовно проекту рішення, тобто 8 квітня. Натомість, позачергове засідання провели 30 березня.

В результаті, як не намагались довести власну правоту у суді чернігівські чиновники, суддя оголосила про задоволення позову «Демальянсу» та, згідно рішення суду, зобов'язала транспортників через 10 днів після його оприлюднення почати здійснювати перевезення чернігівців за старими тарифами.

Схожі «бунтарські настрої» щодо нових тарифів і у Луцьку. Так, 14-15 травня волинські активісти ГО «Автомайдан України» вирушають до Києва, де протестуватимуть проти підвищення тарифів на енергоносії, про що заявили на власній сторінці у Facebook. Незадоволені новими розцінками на комунальні послуги і на Закарпатті, Дніпропетровщині, Херсонщині. Так звана тарифна мобілізація, яку підтримали в області не лише прості містяни, але й народні депутати, стартувала і в Черкасах.

Не залишились поза увагою тарифні питання і в заявах та обіцянках українських мерів. Так, 7 травня міський голова Сум Олександр Лисенко повідомив, що міська влада планує заощаджувати кошти міського бюджету, які потім будуть спрямовані на відшкодування різниці в тарифах комунальним установам, зокрема, дитячим садочкам, школам, лікарням. Крім того, за словами Олександра Миколайовича, нині триває робота з підготовки програми під робочою назвою «Міська влада-лічильник-громада», що дасть змогу забезпечити виділення коштів і на встановлення лічильників.

Максимально компромісно намагаються вирішувати тарифні питання і у Львові. Зокрема, ще 15 квітня Львівський міський голова пообіцяв, що вартість проїзду у маршрутках зросте мінімально – і дотримав слова. Але станом на 8 травня 2015 року виконавчий комітет Львівської міської ради погодив тариф на послуги з перевезень пасажирів у міському автомобільному транспорті в розмірі 4 грн. Як передає слова начальника управління транспорту та зв’язку ЛМР Віктора Щира сайт Львівської міської ради, тариф на проїзд погоджений Антимонопольним комітетом. «Тариф у розмірі 4 грн дає впевненість, що перевізники не зупиняться, а будуть працювати», – наводить аргументи Щир.

А от івано-франківцям у цьому плані пощастило менше. 7 квітня міський голова Віктор Анушкевичус заявив, що в Івано-Франківську зростуть тарифи на вивіз сміття, що і сталось на початку травня. Як повідомив директор департаменту житлово-комунального господарства транспорту і зв’язку міської ради Михайло Смушак, платити більше доведеться вже з 8 травня, коли перевізники підпишуть відповідні угоди. Зауважимо, що досі за вивезення сміття жителі Івано-Франківська сплачували 5,95 грн і 6,41 грн. Новий тариф – 9,51.

Обіцянка Анушкевичуса виявилась не єдиною виконаною з-поміж попередніх декларацій українських мерів за останній період. Так, найбільше зобов'язань за останні 7 днів вдалося виконати міському голові Миколаєва Юрію Гранатурову (7 обіцянок). Він, як і обіцяв, забезпечив ремонт покрівлі миколаївських шкіл № 53 та № 28, довів до логічного завершення реконструкцію системи освітлення в сквері біля адміністрації Ленінського району, допоміг (як за рахунок державного, так і міського бюджетів) сім'ї загиблого військовослужбовця Сергія Кривоноса та прозвітував про виділені кошти на забезпечення харчування в дитячих садках. Серед решти виконаних обіцянок очільника Миколаєва, створення громадської ради, проведення обговорень щодо визначення місця встановлення пам’ятника Володимиру Леніну та присвоєння Миколаївській загальноосвітній школі I-III ступенів №32 імені загиблого Героя України Сергія Кривоноса.

Ще по дві обіцянки вдалося виконати Київському міському голові Віталію Кличку та меру Львова Андрію Садовому. По одній обіцянці за останній тиждень виконали міські голови Сум, Запоріжжя, Полтави, Черкас, Рівного, Івано-Франківська.

Натомість, невиконані обіцянки волонтери системи народноно контролю «Слово і Діло» зафіксували у міського голови Харкова Геннадія Кернеса та того ж таки Юрія Гранатурова. Кернес так і не зміг забезпечити обіцяну ще в 2012 році реконструкцію парку «Юність». Як зазначив 4 травня голова адміністрації Ленінського району Харкова Максим Мусєєв, кошторис на реконструкцію парку «Юність» готовий, але його сума – 20 млн грн – непідйомна для міського бюджету. Разом з тим, чиновник зазначив, що цього року парк планують освітлити. Крім того, ще однією невиконаною обіцянкою Кернеса стала його груднева обіцянка надягти георгіївську стрічку 9 травня. Однак на святкуванні Дня Перемоги в Харкові цього року Кернес з георгіївською стрічкою помічений не був. Його миколаївському колезі Юрію Гранатурову не вдалося прибрати всі кіоски «Позвоните» з вулиці Радянської та забезпечити обіцяні раніше кадрові ротації в місцевих комунальних службах.

Серед решти обіцянок, про які публічно заявляли українськ градоначальники протягом останніх 7 днів, в основному були їх нові зобов'язання. Так, 3 новими обіцянками запам'ятався мер Сум Олександр Лисенко, 2 нових обіцянки дав міський голова Миколаєва Юрій Гранатуров і лише по одному публічному зобов'язанню було зафіксовано у Луцького мера Миколи Романюка, міських голів Чернівців Віктора Каспрука, Києва – Віталія Кличка та т. в. о. міського голови Житомира Любові Цимбалюк.

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками очільників українських міст. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок голів обласних державних адміністрацій, котрі не сховалися від пильного ока волонтерів системи народного контролю.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: