У «Газпромі» оцінили свої збитки від співпраці з Україною у $ 24 млрд

Читать на русском
Зустрічні позови російського «Газпрому» в Стокгольмському арбітражному суді перевищили українські позовні вимоги на 8 мільярдів доларів.

Загальний обсяг зустрічних позовів російської газової компанії «Газпром» проти України у Стокгольмському арбітражному суді складає 23,837 млрд доларів США.

У «Газпромі» вимагають від України виплат за недобір газу у 2012-му та боргу за 2014 рік, пише «Слово і Діло» з посиланням на «LB.ua».

Усього російський газовий монополіст подав два позови проти «Нафтогазу України». Перший, на загальну суму в 4,5 млрд дол. – 16 червня минулого року. Тоді росіяни вимагали в України грошей за неоплачені поставки газу, які «Нафтогаз» погасив лише частково. В Києві порахували, що ціна на блакитне паливо була завищена, тож решту боргу сплачувати відмовились.

Другий позов «Газпрому» склав 19,337 млрд дол. і був поданий 19 листопада 2014 року. З цієї суми 837 млн – плата за природний газ, що надійшов до України в червні, ще 18,5 млрд – штраф за недобір українцями газу в 2012-2013 році, який «Нафтогаз» повинен був виплатити за принципом «бери або плати».

У той же час, сума позовних вимог української компанії до «Газпрому» складає всього 16 млрд дол. Українці зі свого боку оскаржили завищену ціну на блакитне паливо та занижений тариф на його транзит своєю територією.

Між тим, обіцянка українського міністра юстиції Павла Петренка про введення санкцій проти компаній, що привласнили українське майно в Криму, досі перебуває в процесі реалізації. Тим часом Україна вже більше року не має доступу до родовищ природного газу, що розташовані у шельфі Чорного моря поблизу анексованого росіянами Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: