Від голови НАБ Ситника чекають гідної команди і судів над корупціонерами

Читать на русском

В антикорупційному комітеті парламенту сподіваються, що голова новоствореного Національного антикорупційного бюро побудує ефективну структуру агентства, яка нарешті дозволить посадити за ґрати чиновників-корупціонерів, що досі уникали покарання.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», секретар Комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції Дмитро Добродомов.

Нардеп заявив, що створення такого органу, як НАБ – назвичайно позитивний сигнал для країни. «Оскільки правоохоронні органи за 20 років роботи не змогли показати результатів системної антикорупційної роботи, Антикорупційне бюро має стати тим незалежним органом з усіх правоохоронних структур, який боротиметься з корупцією у вищих ешелонах влади», – зазначив Добродомов. Він додав, що досі в Україні жоден чиновник-корупціонер так і не сів за ґрати – корупційні справи дорогою до суду «загубилися» і винні не були покарані.

Найближчим часом у комітеті планують зустрітися із призначеним вчора головою Національного антикорупціного бюро та обговорити стратегію співпраці. «Народні депутати у свою чергу будуть контролювати діяльність бюро з самого початку його роботи», – пообіцяв Добродомов.

У той же час політичний експерт Ярослав Юрчишин розповів «Слову і Ділу», що вибір Президента та конкурсної комісії під час обрання голови НАБ на користь Артема Ситника був очевидним, адже у нього, незважаючи на молодий вік, уже є достатній досвід практичної роботи у цьому напрямку.

Перше, чого громадськість очікує від голови нового відомства – якісного підбору персоналу. «Людина, яка відчуває повну відповідальніть за боротьбу з корупцією, мала би якнайактивніше підійти до обрання персоналу», – зазначив Юрчишин. На його переконання, у слідчих органах України є достатня кількість молодих та кваліфікованих кадрів, які могли б скласти кістяк Антикорупційного бюро. «Як на мене, в Україні вистачає молодих, в хорошому розумінні амбітних (кадрів – ред.), і в органах прокуратури є, і в органах внутрішніх справ», – переконаний він.

У свою чергу, експерт зазначає, що до ініціативи Президента залучати до роботи в НАБ іноземців, потрібно ставитися зважено. «Є позитиви і є негативи в цьому факторі. Як показує практика залучення іноземців на вищі посади, деякі з них демонструють непогані тенденції до реформування, інші – навпаки не показали результатів, яких від них очікували... В першому випадку, наприклад, можна говорити про Айвараса Абромавичуса... Ну а з іншого боку, іноземці, як правило, не вміють впливати на нашу систему», – каже Юрчишин. Втім, залучення іноземців у якості консультантів однозначно потрібно вітати, упевнений політолог.

Нагадаємо, 16 квітня Петро Порошенко представив новообраного голову Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. «Слово і Діло» нагадує, що перші обіцянки щодо створення даного органу пролунали з вуст перших осіб держави більше, ніж півроку тому.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: