Депутати пропонують імпортувати ліки через ВООЗ та без ПДВ

Читать на русском

У Верховній Раді зареєстровано одразу декілька законопроектів, направлених на утримання цін на імпортні ліки, один з яких передбачає закупівлю препаратів за посередництва ВООЗ та ЮНІСЕФ.

Про це з посиланням на «Insider» пише «Слово і Діло».

Зокрема, Ольга Богомолець, Марія Іонова, Вікторія Сюмар та Ганна Гопко пропонують внести зміни до Подактового кодексу з тим, щоб звільнити імпортні лікарські засоби від податку на додану вартість.

Наразі ПДВ для ліків і медичних товарів, що пройшли реєстрацію в МОЗ, складає 7% (так зване пільгове оподаткування), для решти препаратів та медичних товарів він становить 20%.

У свою чергу, Мінстерство охорони здоров'я також планує найближчим часом представити у Верховній Раді власний проект закону, що регулюватиме імпорт ліків до України. За ініціативою МОЗу, ліки для фінансованих державою цільових програм будуть закуповуватися за кошти державного бюджету через міжнародні організації (ВООЗ та ЮНІСЕФ) і без ввізного мита, запровадженого для всіх імпортних товарів. Законопроект МОЗу також передбачає звільнення організацій, через які купуються ліки, від сплати ПДВ.

Нагадаємо, восени, коли виникла проблема із постачання дитячих вакцин, Всесвітня організація охорони здоров'я виділила Україні більше 3,3 млн дол. на закупівлю вакцин неросійського виробництва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: