В Україні немає коаліції, а є більшість, як за часів Кучми – політолог

Читать на русском

Розвал фракції Порошенка так само, як і коаліції, не є проблемою, порівняно з тим, якби Президент зараз пішов на компроміс з олігархом.

Таку думку в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт аналітичної групи «Левіафан» Валентин Гладких, аналізуючи, наскільки системним може бути процес виходу депутатів із «БПП», хто буде його підігрівати та чи не спричинить це переформатування коаліції.

«Нинішня коаліція – це «клаптикова ковдра», яка ніколи не буде монолітною. Від самого початку було зрозуміло, що це ситуативний союз, який визначався тиском обставин і суспільства. Коли три фракції не голосують під час засідання, як це було з законом «Про особливий статус Донбасу», – це факт того, що коаліція існує номінально, а не реально. Де-факто в Україні існує ситуативна більшість, як за часів Кучми, а не коаліція», – розповідає політолог.

За його словами, в цьому контексті вихід депутатів із фракції «БПП» цілком прогнозований, тому що депутати керуються виключно економічними інтересами або інтересами тих, хто дав їм звання народного депутата.

«Коли Порошенко формував фракцію, він мусив усвідомлювати, на який ризик він іде, залучаючи таку «збірну солянку». Тепер за першої ж можливості ці люди готові не стільки зрадити, бо вони нічого не обіцяли, скільки захищати власні інтереси. Проте я не думаю, що буде розвал «Блоку Петра Порошенка», – аналізує він.

Як вважає експерт, «Блок Петра Порошенка» і Верховна Рада далі будуть функціонувати й робити вигляд, що фракція є монолітною, як ніколи раніше, а коаліція працює задля добробуту українського народу.

«Крім того, хибно в питання розвалу коаліції втягувати Коломойського. Коломойський не має конфлікту з Порошенком. Це конфлікт з державою. Той факт, що він намагається позиціонувати Порошенка як рівного собі олігарха і говорити, що це конфлікт двох олігархів – це підміна понять», – пояснює політолог.

Підсумовуючи, він наголосив: у разі компромісу, Порошенко дасть слабину і це буде сигналом для інших олігархів, які почнуть використовувати свої феодальні кланові армії, охоронні структури, кишенькові фракції, що призведе до розвалу української державності, а не коаліції.

Зазначимо, що депутати фракції Президента вимагають відставки губернатора Дніпропетровської ОДА. Крім того, деякі депутати на прес-конференції у Дніпропетровську зробили заяви про вихід із «Блоку Петра Порошенка», аргументуючи це тим, що не згодні з позицією і політичними рішеннями Президента України.

У самій фракції «БПП» повідомили, що на компроміс з олігархами йти не збираються, держава не повинна йти на поводу у олігархів та робити їм поблажки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: