Експерт: Підтримка кримських татар Туреччиною – символічна

Читать на русском

Відомий соціолог, засновник Research&Branding Group Євген Копатько, проаналізував чергові утиски з боку РФ стосовно кримських татар, зокрема обшук будинку арештованого заступника голови Меджлісу та пояснив, чому Туреччина насправді не зможе відстоювати права татар, пише «Слово і Діло».

«Очевидно, що українська влада буде займати позицію в залежності від того, які є свідчення і матеріали у сторони-агресора. Та ситуація, яка складається зараз в Криму, не вирішиться за допомогою співпраці з Туреччиною. У Туреччини зараз з Росією складаються свої стосунки й після приєднання Крима до Росії ситуація вже не така, як була раніше», – розповідає Копатько.

Водночас, ескперт-міжнародник Олександр Потєхін наголошує, що в Туреччині сьогодні репресивний режим при владі, свідченням чого є протести, шо відбувалися в країні.

«Репресивна влада сама порушує права турецьких громадян на свободу зібрань, висловлювань. Для цього режиму воєнні події в Україні, окупація Криму – не нонсенс в сенсі ідеології. Другим аспектом є те, що ЄС розпочав процес визнання Туреччини членом. Проте ЄС висунув головну претензію, через яку не може прийняти Туреччину. Офіційне пояснення – стан з правами людини не відповідає європейським стандартам. 

Тут Туреччина – аналог Росії. Тому Туреччина, звичайно, хоче змінити позицію ЄС в цьому плані та переконати їх в протилежному, демонструючи символічну боротьбу за кримських татар», – пояснює Потєхін.

За його словами, безперечно не те, щоб їм було абсолютно все одно на репресії кримських татар, але й проти Росії вони не підуть.

Але історик Микола Шульга  притримується протилежної думки і наголошує, що Туреччина зацікавлена Кримом, адже на її території проживає практично в 10 разів більше кримських татар, ніж на самому півострові.

«Рішенням у боротьбі за Крим може послужити, якщо Туреччина перекриє Босфор Росії. Крім цього, у Джемілєва вже є домовленості з прем'єром Туреччини», – повідомив Шульга.

Читайте також: Крим досі залежить від України – депутат ВР Криму

Зазначимо, сьогодні, 30 січня 2015 року на прес-конференції лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що за час окупації Кримського півострова Російською Федерацією через судову машину цієї держави пройшло вже близько 150 кримських татар.

«У нас тисячі людей, які в 1987 році протестували на Красній площі в Москві. Якщо можна погрожувати десятирічним ув’язненням Ахтему Чийгоз за події 26 лютого 2014 року, то чому не можна точно так само поводитися за червневі події 87-го року? А чому не згадати п’ятдесяті роки?», – поставив риторичне питання Чубаров.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: