Система відкупу від мобілізації має бути легальною – експерт

Читать на русском

В Україні потрібно встановити законну систему відкупу від мобілізації. Це нормальне явище в багатьох країнах. Тому що солдат, який потенційно є дизертиром, не потрібен на війні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів український політолог Кость Бондаренко.

«В практиці багатьох країн система відкупу від військової служби вже давно є законною. Вважаю це абсолютно нормальним явищем. Або людина готова захищати Вітчизну зі зброєю в руках, або ж в силу різних причин, якщо вона не може цього зробити чи не хоче – має написати заяву й заплатити кошти, направлені на підвищення обороноздатності країни. Тому що солдат, який не хоче воювати, чи потенційно може бути дизертиром, не потрібен на війні», - вважає політолог.

Водночас, військовий ескперт Григорій Перепелиця переконаний, що на службі мають бути лише професіонали і ті, хто готовий до військових дій.

«Окрім того, потрібно розуміти, що мобілізація не зводиться лише до того, щоб набрати людей для участі у військових діях. 

Перш за все, мобілізація – це готовність матеріально-технічного забезпечення, забезпечення боєприпасами, зброєю та всім необхідним такої кількості людей. Чи готові в уряді до цього? Це головне питання. На жаль, будь-яка інформація, яка стосується цього питання тримається під секретом, а всі дані по закупкам амуніції – в таємниці», - підсумовує військовий.

Читайте також: Кого не торкнеться четверта хвиля мобілізації (інфографіка)

Нагадаємо, що згідно з офіційними документами Міноборони, перший етап чергової хвилі мобілізації почався сьогодні, 20 січня і триватиме 90 днів.

Другий етап повинен стартувати в квітні, а третій - у червні. Їх тривалість становитиме 60 днів. У 2015 році, за різними оцінками, планується мобілізувати від 100 000 до 200 000 українців віком від 20 до 60 років.

Матеріали за темою:

Що загрожує за ухилення від мобілізації (інфографіка)

Для відкупу від мобілізації потрібен військовий податок - експерт

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: