Через пенсійний стаж суспільство біднішає — експерт

Читать на русском

Солідарна система пенсійного забезпечення «від держави» призводить до того, що населення біднішає. Необхідним заходом початку реформи має бути припинення утворення нового солідарного пенсійного стажу і нарахування ЄСВ, оскільки цей «солідарний» стаж є протисуспільним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Реанімаційного пакету реформ з питань пенсійного забезпечення Володимир Щербина.

«Солідарна система пенсійного забезпечення «від держави» суперечить здоровому глузду й на ній треба поставити крапку в належний спосіб. Разовим заходом припинити прирощення нового «солідарного» пенсійного стажу профінансувавши залишок набутого з джерел, відмінних від зарплати. Заробітна плата має приватний характер і повинна після оподаткування використовуватися повністю за пріоритетами власника. А якщо держава зв'язує якусь її частину на фінансування знову ж таки приватних пенсійних фондів чи програм, ˜– вона мусить за відтермінування споживання платити. Зв'язувати по мінімуму і платити по мінімуму. А найменшою ціною грошей в державі є ставка рефінансування національного регулятора», – пояснює спеціаліст.

За словами спеціаліста, необхідним заходом початку реформи має бути припинення утворення нового солідарного пенсійного стажу і нарахування ЄСВ, оскільки цей «солідарний» стаж є протисуспільним та руйнує взаємодію суспільних інститутів українського суспільства.

«Такого роду пенсійний стаж є дуже дорогим, саме через нього родини і суспільство зубожіють. Момент припинення утворення нового «солідарного» пенсійного стажу створить «точку відліку» для оцінки і початку обслуговування імплікованого боргу. До того моменту це не має змісту. А робити це обслуговування треба за рахунок Бюджету, який формується з нормалізованих податків та інших притаманних джерел, і по ходу робити інвентаризацію зобов'язань держави в частині спецпенсій. оОов'язково пам'ятаючи, що підставою для їх встановлення часто було законодавство, яке не можна змінювати «заднім числом», – розповідає він.

Читайте також: В підвищенні пенсійного віку немає сенсу – Розенко

Нагадаємо, що в уряді планували збільшити пенсійний вік до 65 років. Окрім того, планували скасувати пільговий стаж, який давав право на дострокову пенсію – зараз на це мають право медики та вчителі після 30 років роботи.

Матеріали за темою:

Держава не заробить на підвищенні пенсійного віку – експерт

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: