Українці в кредитному капкані МВФ ˜– експерт

Читать на русском

Кредити – це не подарунок, а борг, який треба віддавати. Уряду краще зайнятися прикриттям офшорних схем, це дало б країні набагато більше, ніж усі кредити МВФ разом узяті.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Андрій Новак і Сергій Кисельов.

«Головним стає питання не в те, хто зможе допомогти Україні та повірить у її фінансові можливості. Навіть, якщо США, і МВФ разом з ЄС вирішать надати фінансову допомогу- це тотальна кредитна залежність. Україна потім має віддати ці борги, а кредити, які ми отримуємо занадто дорого коштують в обслуговуванні. По-перше, якими будуть відсотки? По — друге, на обслуговування держборгу направляють бюджетні ресурси. Ситуація полягає в тому, що займають гроші під держгарантії чиновники, насправді ж щоб утриматися у владі, а віддають кредитні кошти — за рахунок простих громадян, зводивши до мінімуму соціальні виплати, гарантії і підвищуючи тарифи. Рівень життя простох українців — на межі бідності. Затягнути пояси, мають олігархи, а не звичайні українці», - пояснює Кисельов.

Водночас, голова Комітету економістів України Андрій Новак говорить про те, що аналізуючи те, як уряд використовує гроші МВФ та інших кредиторів, було б краще, якби ми не отримували цих коштів.

«Кредит — це не подарунок, а борг з відсотками. Якщо гроші не реінвестуються в розвиток економіки, ми будемо повертати цей борг за рахунок ще більших боргів і скорочення соціальних програм, тому краще певний період не брати нові кредити. Керівництву варто було б зайнятися прикриттям офшорних схем,й це дало б нам набагато більше, ніж усі кредити МВФ разом узяті», - вважає Новак.

Читайте також: Яценюк розповів, куди зникають гроші, отримані від МВФ

Нагадаємо, що Прем’єр-міністрАрсеній Яценюк вважає, що У 2015 році у нас завдання – вижити.

Зазначимо, що за думкою експертів Бюджет 2015 року є антисоціальним і наповнений за рахунок зниження соцвиплат, зменшення пільг і збільшення податків, тобто за рахунок бідних.

При цьому, «Слово і Діло» зафіксувало обіцянку Яценюка про економічне зростання в 2016-му. А про недопущення дефолту3 березня, вступаючи на посаду міністра економіки, заявляв Павло Шеремета.

Матеріали за темою:

Україна повинна просити про списання зовнішнього боргу – експерт

Коли Україна оголосить себе банкрутом? – думка експерта

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: