Корупційний дохід чиновників становить близько 250 млрд грн в рік – експерт

Читать на русском

Корупцією вражені всі гілки влади, особливо діяльність, що пов'язана з використанням бюджетних коштів, землекористуванням, ліцензуванням і податковим контролем.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник та директор Спілки малих і середніх приватизованих підприємств України В'ячеслав Биковець.

«Корупцією вражені всі гілки влади, особливо діяльність, яка пов'язана з використанням бюджетних коштів, землекористуванням, ліцензуванням і податковим контролем», - розповідає В'ячеслав Биковець.

У той же час, Руслан Бортник повідомив, що за різними оцінками, в корупційних кишенях чиновників і політиків залишається від 160 до 250 млрд грн на рік.

«Один з останніх аналізів тендерних закупівель показав, що держслужбовцями було «зароблено» близько 50 млрд грн. Це були відкати, непрозорі закупівлі і т.д. Також, у нас для корупції є податкова служба, митниця і суди. У всіх цих сферах – колосальні гроші, які потім інвестуються в політику для збереження свого становища і впливу в суспільстві», - пояснив Бортник.

На думку В'ячеслава Биковця, зараз залишається чекати, що в уряд все-таки приймуть іноземці. Наприклад, Михайла Саакашвілі на пост глави антикорупційного бюро, оскільки наші чиновники точно не зможуть не красти.

«Є всі шанси, що Саакашвілі погодитися на співпрацю з Україною, оскільки відомо, що вже були переговори між Президентами», - говорить Биковець.

Відзначимо, що під час першого засідання Верховної Ради VIII скликання глава держави декларував свій намір залучати до урядової діяльності іноземців. У підсумку, Порошенко запропонував призначити головою Антикорупційного бюро екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі.

Як стало відомо, сам Саакашвілі відреагував позитивно на дану пропозицію.

«Хоча я не збираюся займати формальну посаду, наша команда, десятки досвідчених реформаторів вже працюють у Києві та інших містах України. Ми вже працюємо з урядом над створенням єдиного суспільного реєстру, електронних реєстрів і будинків юстиції. Почали працювати з новим мером Києва і регіональними лідерами. Успіх українських реформ сьогодні – означає перемогу свободи в регіоні. А це життєво необхідно і Грузії», - написав Саакашвілі на своїй сторінці в Facebook.

Читайте також: Луценко не вгадав з кількістю іноземців в Кабміні

Відзначимо також, що 6 жовтня Арсеній Яценюк відкриваючи засідання уряду пообіцяв прийняти «антикорупційний кодекс». Законопроект буде називатися «Про запобігання корупції».

Крім того, Президент України Петро Порошенко запропонував змінити українське законодавство, щоб іноземці могли займати в уряді керівні посади.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: