Кабмін заборонив видачу нових паспортів чоловікам призовного віку за межами України

Читать на русском
Чоловіки віком від 18 до 60 років теперь не зможуть отримувати паспорти за кордоном. Виняток становлять особи з інвалідністю та ще кілька категорій.
Фото: Getty Images

Українські чоловіки віком від 18 до 60 років тепер не зможуть отримати паспорти за кордоном.

Відповідна постанова була прийнята Кабінетом міністрів України.

Чоловікам за кордоном перестали надавати консульські послуги: що відбуваєтьсяУкраїнські військовозобов'язані чоловіки не можуть скористатись консульськими послугами за кордоном. Деталі – на інфографіці.

У документі зазначено, що отримання внутрішнього та закордонного паспорта чоловіками призовного віку здійснюється виключно на території України в органі чи підрозділі Державної міграційної служби.

Пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюється.

Разом з тим, нові вимоги не стосуються чоловіків, які можуть на законних підставах перетинати державний кордон. Мова йде про:

  • осіб з інвалідністю, які мають документи, що підтверджують статус;
  • осіб, які супроводжують рідних з інвалідністю 1-2 групи, а також які здійснюють догляд за інвалідами 1 чи 2 групи;
  • батьків, усиновлювачів чи опікунів дітей з інвалідністю до 18 років;
  • опікунів осіб з інвалідністю у складі родичів першого порядку;
  • осіб, які мають дітей із захворюваннями, що потребують медичного втручання за кордоном.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вчора підтвердив, що чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, тимчасово не надають консульських послуг. Докладніше про це – на інфографіці «Слово і діло».

У МЗС відповіли на найпоширеніші питання щодо обмеження консульських послуг. Ми також зібрали реакцію соцмереж на обмеження консульських послуг для українців за кордоном.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: