У МЗС відповіли на найпоширеніші питання щодо обмеження консульських послуг за кордоном

Читать на русском
МЗС оприлюднило роз'яснення щодо обмежень на надання консульських послуг українцям, які перебувають за кордоном.
Фото: armyinform.com.ua

Міністерство закордонних справ оприлюднило роз'яснення щодо обмежень на надання консульських послуг військовозобов'язаним українцям, які перебувають за кордоном.

Заява була опублікована на сайті відомства.

Мобілізація в Україні: головне із ухваленого законопроєктуГоловне з ухваленого закону про мобілізацію – нові обов'язки для чоловіків, право на відстрочку та бронь, обмеження для ухилянтів, мотивація для військових.

Там зазначили, що рішення пов'язане із необхідністю внесення технічних змін та актуалізації «чималої кількості» підзаконних нормативних актів після ухвалення Верховною Радою нового закону про мобілізацію.

У МЗС зазначають, що обмеження послуг є тимчасовим кроком, а сам процес ухвалення та розгляду нових заяв буде відновлено «з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону». При цьому всі заяви про надання консульських послуг, подані до 23 квітня, будуть розглянуті та опрацьовані консульствами у повному обсязі.

Відомство також каже, що обмеження не застосовуються у разі, якщо фактичним одержувачем послуги є не сам заявник, а його неповнолітня дитина чи підопічна особа.

Крім того, обмеження не стосуються надання консульської допомоги у разі виникнення надзвичайних ситуацій – ДТП, затримання, стихійного лиха тощо.

«На МЗС вже давно покладається обов'язок з ведення військового обліку. Відповідні функції закордонних дипломатичних установ були визначені ще постановою КМУ від 7 грудня 2016 року... Зараз, після масштабного пакету змін до мобілізаційних нормативних документів, МЗС та інші державні органи мають провести колосальний обсяг роботи задля їхньої належної імплементації», – стверджує відомство.

Нагадаємо, сьогодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що доручив вжити заходів щодо «відновлення справедливого ставлення» до чоловіків мобілізаційного віку за кордоном.

При цьому новий закон про зміну правил мобілізації та військового обліку набуде чинності лише з 18 травня. У законі йдеться, що консульські послуги військовозобов'язаним за кордоном надаватимуть лише після оновлення військово-облікових даних. Докладніше – у матеріалі «Слово і діло».

Раніше уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що після ухвалення закону процедура мобілізації «виглядатиме максимально демократично».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: