У Міноборони Швеції не виключають постачання Gripen для України

Читать на русском
Швеція не виключає можливості відправки в Україну своїх винищувачів Gripen. Проте поки що триває обговорення цього рішення.
Фото: mil.in.ua

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що країна не виключає можливості постачання Україні своїх винищувачів Gripen. Наразі такі обговорення тривають в рамках авіаційної коаліції.

Про це він розповів у інтерв'ю Kyiv Independent.

Танкова, авіаційна, IT та інші: які коаліції для підтримки України створили союзникиСоюзники створили дев'ять коаліцій для допомоги Україні. Їхні цілі та країн-учасники – на інфографіці.

Раніше Швеція вагалася щодо постачання своїх літаків і наголошувала, що їй спочатку потрібно приєднатися до НАТО. Але, як відомо, 7 березня країна офіційно стала членом Північноатлантичного Альянсу, тому перспектива передачі літаків Україні є цілком реальною.

«Обговорення тривають, і вони відбуваються в межах коаліції з винищувачів», – зазначив голова шведського Міноборони на питання про нинішній стан цих дискусій.

Він також нагадав, що Швеція є частиною коаліції, яка допомагає Україні в отриманні винищувачів F-16 американського виробництва і пропонує необхідну підготовку для пілотів і персоналу.

Крім того, Йонсон підкреслив, що Європа має посилити свою допомогу Україні, та «компенсувати частину підтримки, яка падає».

За його словами в Європі це розуміють, тому вже спостерігаються позитивні зрушення в оборонній промисловості.

«Швеція інвестує кошти у виробництво 155-мм снарядів для України, а також долучилася до кількох міжнародних ініціатив щодо збільшення виробництва боєприпасів», – додав очільник Міноборони Швеції.

Також Йонсон прокоментував статтю Financial Times, в якій стверджувалося, що США начебто закликали Україну припинити напади на російські нафтопереробні заводи.

«Наша позиція полягає в тому, що Україна має право захищатися, оскільки вона піддається незаконному та неспровокованому вторгненню», – сказав Йонсон.

Нагадаємо, Швеція дасть 30 млн євро на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України.

Як відомо, наприкінці лютого опозиція Швеції зажадала від уряду якнайшвидше передати Україні винищувачі Gripen.

У вересні українські пілоти завершили ознайомлювальну підготовку на винищувачах Gripen.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: